Nederland

Koenders vindt Brexit jammer: 'Maar besluit zo snel mogelijk afhandelen'

25 juni 2016 21:03 Aangepast: 31 juli 2017 03:00
Beeld © AFP

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vindt het 'heel jammer' dat Groot-Brittannie heeft gekozen voor een afscheid van de Europese Unie. Dat zei hij vanmiddag bij het topoverleg in Berlijn, waar de zes landen aanwezig waren die in 1957 aan de wieg stonden van de unie.

Namens Nederland was Koenders aanwezig. Die noemde de uitslag van het Britse referendum 'duidelijk'. "Het besluit dat is gevallen, moet eerlijk worden afgehandeld", zei hij. "Dat moet zo snel mogelijk gebeuren. We mogen niet in een vacuüm belanden."

Risico

Koenders wees echter ook op de verdeling binnen het Verenigd Koninkrijk over de uitslag. "En daarin zie je dus ook het risico hiervan", zei Koenders. "Laten we dus niet te gauw weggooien wat we hebben, maar we moeten het wel verbeteren."

Binnen de EU bestaat de opvatting dat de Britten zo veel mogelijk tijd willen winnen. Gisteren leek het erop dat Londen pas na de aflossing van David Cameron als premier, in oktober, serieus werk van het vertrek wil maken. De zes landen die vanmiddag overlegden, willen juist zo snel mogelijk beginnen. Zij zeggen dat er alleen maar onzekerheid ontstaat als Groot-Brittannië de afwikkeling niet in gang zet. De economische en sociale aspecten vergen een vlot handelen van de Britten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Crisisberaad in Berlijn om Brexit

`