Nederland

D66: laat maximaal drie xtc-pillen op zak onbestraft

29 juni 2016 09:30 Aangepast: 29 juni 2016 10:35
Beeld © ANP

Volgens D66 moet het bij je dragen van maximaal drie xtc-pillen niet meer worden bestraft in Nederland. Dit zou voorkomen dat festivalbezoekers meerdere pillen tegelijkertijd inslikken bij een controle.

Het bezit van meer dan één XTC-pil kan je in Nederland een strafblad bezorgen. Daardoor wordt het lastiger een verklaring omtrent gedrag (vog) te krijgen, die je nodig hebt voor banen bij bijvoorbeeld de overheid of in het onderwijs. Maar Vera Bergkamp van D66 wil dat hier een einde aan komt en dat het testen van pillen beter geregeld wordt. 

Meerdere pillen tegelijk

"Laat het bezit van maximaal drie pillen onbestraft. Voorkom daarmee dat festivalbezoekers bijvoorbeeld meerdere pillen tegelijkertijd nemen omdat ze op een controle stuiten", zegt Bergkamp voorafgaand aan het debat vanavond in de Tweede Kamer. Dat wordt gehouden na een burgerinitiatief van het BNN-programma Spuiten en Slikken.

Volgens het Kamerlid wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat xtc minder schadelijk is dan alcohol en tabak. Bergkamp: "D66 wil een beleid gebaseerd op feiten en niet op politieke onderbuikgevoelens."

Justitieminister Ard van der Steur heeft laten weten dat hij niet van plan is om zijn beleid te wijzigen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore