Ga naar de inhoud
Nederland

Docu geeft bijzondere inkijk in leven Wilders: 'Hij heeft een heel milde kant'

Geert Wilders kleedt zich aan. Beeld uit de documentaire ‘Wilders’, gemaakt door Stephen Robert Morse en Nick Hampson.

"Geert Wilders is net een mens. Hij heeft een heel milde kant, en veel humor", zegt de Amerikaanse documentairemaker Stephen Robert Morse, die de PVV-leider maandenlang volgde. "Na het zien van deze film zullen veel mensen anders naar hem kijken."

Thumbnail

Eind vorig jaar vroeg de Amerikaanse regisseur Morse, onder meer bekend van een documentaire over Amanda Knox, of Wilders een hoofdrol wilde spelen in zijn film. Wilders zei ja.  Deze week ging de documentaire 'Wilders' in première op het filmfestival van Sheffield.

Waarom een documentaire over Wilders?

Morse: "Ik woon in Amerika en heb de presidentsverkiezing natuurlijk op de voet gevolgd. Door de winst van Donald Trump raakte ik vorig jaar nog meer gefascineerd door de opkomst van het populisme. Wilders is de leider van een wereldwijde beweging die in Nederland is begonnen."

Hoe had je van Wilders gehoord?

"Ik heb negen jaar geleden voor mijn studie zeven maanden in Amsterdam gewoond. Toen hoorde en las ik al veel over hem. Hij zat al een tijdje op mijn radar. Er wordt veel over hem geschreven, ook in de VS."

Hoe heb je hem benaderd?

"Ik heb hem en zijn voorlichter via Twitter benaderd en gevraagd of hij de hoofdpersoon wilde zijn in mijn documentaire. Mijn team en ik zeiden tegen hem: we maken hoe dan ook een film over je, maar je kunt ons helpen er een eerlijke film van te maken door mee te werken. Na de eerste ontmoeting zei  hij ja."

Thumbnail

Geert Wilders, met op de voorgrond een jeugdvriend.

Dat is bijzonder. Zo makkelijk is het niet om een interview met hem te krijgen.

"Ik denk dat Wilders meer met buitenlandse journalisten heeft, dan met Nederlandse journalisten. Wat ook helpt: onze insteek was om zonder vooroordeel een documentaire over hem te maken. Ik ging er volledig onbevooroordeeld in en wilde geen mening geven over de man."

Wat is dan wel het doel van de documentaire?

"Ik wil de kijker een bijzonder inkijkje geven. Laten zien wie de man is. Hij is een rijzende ster en ik wil zijn invloed laten zien. Hij is de leider van een wereldwijde beweging die in Nederland is begonnen. We hebben hem zo eerlijk en oprecht mogelijk neergezet, zonder te oordelen. Dat moet de kijker maar doen."

Hoe was jullie eerste ontmoeting?

"Die was eind vorig jaar in Den Haag, in de Tweede Kamer. Hij was heel aardig en attent. En ik vond hem heel grappig."

Thumbnail

Wilders wordt gefilmd terwijl hij in een auto zit, op weg naar een afspraak. 

Daarna heb je hem wekenlang gevolgd.

"Ik ben meegegaan op zijn campagne, sprak hem tijdens zijn werk, ging met hem wandelen en zat met hem in de dienstauto. Wat mij het meest opviel? Dat hij vooral een mens is, met goede en slechte eigenschappen. Zo vertelde hij dat hij koppig is, maar hij vertelde ook dat hij geen extremist is. Hij is geen islamofoob, hij haat moslims niet.  Hij is heel open en laat zijn milde kant zien. Hij vertelde ook veel over zijn jeugd. Dat hij een druk kind was en veel aandacht opeiste. Hij haalde ook zijn tijd in een kibboets in Israël aan. Daar was hij vooral bezig met drinken en vrouwen. En we hadden ook veel menselijke gesprekjes. Als ik met hem in de auto zat of door het park wandelde, praatten we bijvoorbeeld over het weer."

Wat is je het meest bijgebleven?

"Ik heb niet één specifiek moment. Dat moet de kijker maar voor zichzelf beoordelen. Ik dacht wel bij iedere ontmoeting: dit kan weleens de laatste zijn. Ik kon nooit zo goed peilen of hij de volgende keer weer wilde afspreken en hoeveel tijd ik zou krijgen. Maar uiteindelijk zagen we hem steeds weer terug. Dat overtrof onze verwachtingen. En we konden alles vragen. Hij was heel open?" 

Wat hoop je wat het effect is van de documentaire?

"Ik hoop dat mensen het kunnen waarderen dat we een eerlijk verhaal over hem neer hebben gezet. De kans is groot dat de kijker na deze documentaire anders naar hem gaan kijken."

Heb je zijn vrouw ook gesproken?

 "Nee. Maar ze heeft wel meegeholpen. Zo heeft ze jeugdfoto's van hem verzameld."

Thumbnail

Wilders tijdens een wandeling in het park

Was je tijdens de ontmoetingen omringd door beveiligers?

"Ja, zijn beveiliging is gigantisch. Overal, iedere dag. In de documentaire laten we ook zien hoe hij een kogelvrij vest aantrekt. Indrukwekkend. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel moeite hij moet doen om gewoon even een wandeling te maken in het park. Overal zaten beveiligers, soms wel twintig. Hij vertelt ook dat het zwaar is; hij moet zoveel opgeven aan vrijheid om te doen wat hij doet. Wilders heeft ook een tijd vermommingen gedragen; zoals een nepsnor."

Wat vindt Wilders zelf van de film?

"Hij heeft mij laten weten dat hij blij is met het resultaat. Belangrijk vind ik dat niet; we hebben de film niet voor hem gemaakt, maar voor de kijker."

Of en wanneer de film in Nederland wordt vertoond, is nog onbekend. Er worden wel gesprekken gevoerd, onder meer met NPO 1. Bekijk hier de trailer: 

Vanavond zit de regisseur van de documentaire, Stephen Robert Morse, bij RTL Late Night. Dan zijn ook meer beelden uit de documentaire te zien.