Nederland

Van Rijn haalt moeder niet uit slecht verpleeghuis: 'Geen reden voor paniek'

06 juli 2016 16:40 Aangepast: 06 juli 2016 16:51
Martin van Rijn Beeld © ANP

Staatssecretaris Martin van Rijn is niet van plan om zijn moeder uit het verpleeghuis te halen, ook al functioneert dat slecht. "Ik ben heel blij dat de inspectie bij alle moeders van Nederland kijkt of er sprake is van een risico."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren bekendgemaakt welke instellingen vorig jaar onder verscherpt toezicht kwamen te staan. Het gaat om in totaal 150 verpleeghuisinstellingen. Ongeveer een derde staat nu nog steeds onder toezicht.

'Niemand hoeft in paniek te raken'

Over elf instellingen maakt de inspectie zich grote zorgen. Eén van die elf is de Haagse zorginstelling WZH, waar de moeder van Van Rijn verblijft. De staatssecretaris benadrukt dat er geen sprake is van acuut gevaar in de instellingen: "Niemand hoeft in paniek te raken. Wat we nu doen is juist zorgen dat daar waar risico's zijn voor de toekomst, we niet afwachten tot ze optreden." 

Meerdere instellingen zijn kwaad op de inspectie omdat de lijst verouderd zou zijn, ze overwegen juridische stappen. Neem zorginstelling Laurens. Deze instelling vindt het 'een groot onrecht naar onze medewerkers, klanten en hun familieleden' dat haar naam op de lijst staat. "De IGZ creëert daarmee onnodig onzekerheid en onrust bij een heel kwetsbare groep mensen, dat is onacceptabel. Voor onze medewerkers is dit een klap in het gezicht, terwijl zij iedere dag opnieuw alles inzetten om bewoners goede zorg te verlenen." 

'Oordeel doet altijd pijn'

Van Rijn vindt die kritiek niet terecht. Transparantie hoort volgens hem bij een 'volwassen sector': "We vragen van de inspectie om tot een oordeel te komen: wat is de stand van zaken? Welke risico's zijn er? Het is goed dat dat plaatsvindt en dat het transparant is."

 De Tweede Kamer praat vanavond rond 21:00 uur over de situatie in verpleeghuizen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore