Nederland

Meerderheid Kamer blijft voor openbaar maken tuchtuitspraken artsen

14 juni 2017 21:31 Aangepast: 14 juni 2017 21:37
Beeld © ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er niets voor om te stoppen met het openbaar maken van de tuchtuitspraken van artsen. Ondanks de kritiek van de artsenfederatie KNMG, vindt een meerderheid dat de vuile was van artsen gewoon bekend gemaakt moet worden.

Dat blijkt uit een rondgang van het RTL Nieuws. 

Sinds 2012 worden de namen openbaar gemaakt van artsen die een fout hebben gemaakt en door een tuchtrechter zijn berispt of een boete kregen. De naam van de arts én de aard van het vergrijp is te lezen in regionale kranten en vijf jaar lang te zien in het openbare BIG-register. Dat heeft grote gevolgen, bleek deze week uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor gezondheidszorg NIVEL.  Artsen voelen zich 'aangevallen', ‘boos' of 'gecriminaliseerd.' 1 op de 10 artsen die 'aan de schandpaal genageld is', is zelfs gestopt met werken. 

Niet beter

Sinds 2012 worden de namen openbaar gemaakt van artsen die een fout hebben gemaakt en door een tuchtrechter zijn berispt of een boete kregen. De naam van de arts én de aard van het vergrijp is te lezen in regionale kranten en vijf jaar lang te zien in het openbare BIG-register. Het NIVEL onderzocht de gevolgen van deze openbaarmaking.

De uitkomst van het NIVEL-onderzoek is zorgelijk, concludeert  René Héman van de artsenfederatie KNMG.​ De artsenfederatie denkt dat deze manier van werken de zorg niet beter maakt: "Artsen maken soms fouten en daar moeten zij van kunnen leren, maar een publieke schandpaal leidt eerder tot een defensieve houding van artsen, wat de zorg niet beter maakt", stelt een woordvoerder.

Niet veranderen 

Toch blijft een ruime Kamermeerderheid van VVD, GroenLinks, CDA en PVV voor deze manier van openbaarmaking en willen zij de huidige regels niet veranderen. D66 twijfelt wel of dit de juiste manier is. 

Meer op rtlnieuws.nl
Artsen voelen zich 'gecriminaliseerd' nu vuile  was buiten wordt gehangen

 

RTL Nieuws
`