Rechtszaak Van Rey

Ex-VVD'er Jos van Rey veroordeeld tot 240 uur taakstraf in corruptiezaak

12 juli 2016 16:14 Aangepast: 12 juli 2016 18:12
De Limburgse politicus Jos van Rey komt aan bij de rechtbank in Rotterdam voor zijn strafzaak. Archieffoto. Beeld © ANP

Oud-wethouder Jos van Rey van Roermond is in zijn corruptiezaak door de rechtbank veroordeeld tot 240 uur taakstraf. Dat is een opvallend lagere straf dan de twee jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechter acht het bewezen dat Jos van Rey de geheimhoudingsplicht schond bij een burgemeestersbenoeming en stempasfraude pleegde. Maar volgens de rechter komt niet uit de verf dat er enorme bedragen in de zakken van Van Rey zijn verdwenen.

De rechtbank noemde hem wel 'onhandig'. "Keer op keer hield hij onvoldoende afstand van relaties en ook handelde hij niet als een integer politicus." Maar keihard bewijs voor omkoping en fraude is er voor de rechtbank niet.

2 jaar cel geëist

Voor het Openbaar Ministerie was dat er wel. Het OM had twee jaar cel geëist voor omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Ook vond het OM dat de oud-VVD'er drie jaar niet meer voor de overheid mag werken.

Van Rey moest zich bij de rechter verantwoorden omdat hij volgens het OM zijn favoriete burgemeesterskandidaat sollicitatievragen en de juiste antwoorden zou hebben ingefluisterd. Ook zou hij smeergeld (weekendjes weg en donaties) hebben aangenomen van zijn goede vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor opdrachten. Daarnaast was hij aangeklaagd voor het ronselen van stemmen voor verkiezingen en het witwassen van een bedrag van 175.000 euro.

'Te absurd voor woorden'

Jos van Rey heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij liep bij een eerdere zitting de rechtszaal uit omdat hij 'de leugens van het OM' niet meer kon verdragen. "Te absurd voor woorden", zei hij toen. "Ze hebben niks. Ik heb nooit uit eigen belang gehandeld, nooit."  

Van Rey wordt ook wel de onderkoning van Roermond genoemd. Hij was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. Vanwege de verdenkingen heeft de VVD Van Rey vorig jaar uit de partij gezet.

Ook taakstraf voor Van Pol

Projectontwikkelaar Piet van Pol stond ook terecht in de corruptiezaak. Hij kreeg vandaag 100 uur taakstraf opgelegd. Het OM had tegen hem ook twee jaar cel geëist. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Nou jong, proficiat': onthullende telefoontap in zaak-Van Rey

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore