Nederland

Formatiepoging klapt opnieuw over vluchtelingen, Tjeenk Willink blijft informateur

12 juni 2017 20:35 Aangepast: 27 juli 2017 21:30
Beeld © ANP

Het is informateur Tjeenk Willink niet gelukt: de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan niet verder. Hij heeft de koning op de hoogte gesteld dat een coalitie met deze vier partijen 'niet mogelijk is'.

De vier partijen onderhandelden afgelopen week opnieuw onder leiding van informateur Herman Tjeenk Willink om te zien of ze de eerder vastgelopen formatiegesprekken konden vlot trekken. Dat is opnieuw niet gelukt en opnieuw was het vluchtelingenvraagstuk het breekpunt. "GroenLinks kon mijn eindvoorstel daarin niet delen", aldus Tjeenk Willink.  

Het voorstel was om soort 'Turkije-deal' proberen te bereiken met de landen in Noord-Afrika. Eerder mis op vluchtelingenvraagstuk. 

Eerder onderhandelden de vier grote winnaars van de verkiezingen wekenlang serieus over de vorming van een coalitie, toen nog onder leiding van Edith Schippers. Die onderhandelingen liepen toen ook al stuk op het vluchtelingenvraagstuk waar de verschillen tussen VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks aan de andere kant te groot waren. 

ChristenUnie

Nadat de vier partijen vorige maand al uit elkaar waren gegaan, werd er kort gekeken naar een coalitie met de ChristenUnie in plaats van GroenLinks. Die optie stuitte op grote bezwaren van D66 en werd al heel snel terzijde geschoven. Vervolgens bleek elke mogelijke combinatie op een of meerdere veto's te stuiten van de betrokken partijen. 

Op dat moment kwam minister van Staat Tjeenk Willink in beeld in de hoop dat hij met zijn gezag de partijen zover kon krijgen om over hun eigen schaduw heen te stappen. De informateur wil nu nog zeggen wat zijn volgened stap zal zijn. "Dit was slechts een van de varianten. Mijn opdracht is nog niet klaar." 

Hij blijft inzetten op een meerderheidskabinet. "Dat gaan we niet opgeven, omdat een gesprek mislukt is."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`