Nederland

Buitenland begrijpt trage formatie in Nederland niet: 'Was ist da los?'

16 juni 2017 08:36 Aangepast: 16 juni 2017 09:52
VVD-leider Mark Rutte beantwoordt vragen van journalisten op het Binnenhof. Beeld © ANP

Voor de Nederlandse campagne en de verkiezingen was massale belangstelling uit het buitenland. Honderden journalisten berichtten over de winst van Wilders, de opkomst van Klaver en de VVD als grootste partij. Over de nu al maanden voortslepende formatie overheerst onbegrip. "Was ist da los?"

Over de Nederlandse formatie is in de Duitse pers nog het meeste te vinden: er wordt geschreven over ‘Koalitionsverhandlungen’ met ‘Vermittler’ Herman Tjeenk Willink. Het ARD-programma Tagesschau schrijft over 'stilstand in Nederland‘. Kranten als de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) en het Handelsblatt benadrukken dat Rutte nog altijd zonder regering zit.

De verbazing overheerst: het lukt de leider van de grootste partij maar niet om een kabinet te vormen. "Rutte heeft een probleem", schrijft Der Spiegel over het 'coalitie-poker'. Het gerenommeerde Duitse weekblad twittert over de verbazing: was is da los? "De vooruitzichten zijn slecht. Voor Nederland dreigt een politieke blokkade." De recente breuk met GroenLinks wordt in verschillende artikelen beschreven. "Beelden toonden vooral mannen in pantalons en witte shirts door het groen rond de ambtswoning van Rutte." De FAZ vindt dat Rutte 'theatraal' reageerde na de  breuk met GroenLinks, terwijl hij anders zo 'pragmatisch en nuchter' is.

'Zolang Wilders maar niet meedoet'

"De Duitsers kijken wat meewarig naar de Nederlandse coalitieonderhandelingen. Duitsland kent de veelvoud aan politieke partijen niet", zegt correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn. "De pers toont pas interesse als er een akkoord is."

"De politieke analyse van het politieke klimaat in Nederland wordt meestal tegen het licht van Wilders gehouden. Zonder Wilders wordt een Nederlandse regering gezien als een goede partner om mee samen te werken. Hoe die coalitie er dan precies uit komt te zien, doet niet echt ter zake, zolang Wilders maar niet meedoet. Want zijn deelname zou de verhouding met Duitsland op scherp zetten en daar zitten ze hier niet op te wachten."

De Duitse zender ZDF verwijst naar de formatie van 1977: die duurde maar liefst 208 dagen. "Het is een traditie dat de formatie een tijdje duurt."

Pechtold haantje-de-voorste

In de buitenlandse pers blijft ook het eerste mislukte gesprek tussen D66-leider Pechtold en de ChristenUnie niet onopgemerkt. Pechtold wil 'een verdere liberalisering van de toch al royale Nederlandse wetgeving over euthanasie', valt te lezen in FAZ. De Vlaamse omroep VRT noemt Pechtold het ‘ethische haantje-de-voorste’.

In België constateren journalisten tevreden dat hún formatierecord (541 dagen) nog lang niet gebroken is. Maar in Nederland dreigen 'Belgische toestanden', schrijft een journalist van de Vlaamse omroep VRT. “Het grote plan om voor de zomer te landen, om 'Belgische toestanden' te vermijden, kan Nederland nu wel echt opbergen. Het wordt een hete politieke zomer bij onze noorderburen.”

Wilders

Buitenlandse journalisten benoemen ook de weigering van een groot aantal partijen om samen te werken met PVV-leider Wilders. De Ierse krant The Irish Times ziet dat Wilders een 'pose van verdriet' aanneemt. De opties voor Rutte worden steeds kleiner, schrijft de krant. De Ieren geven Wilders gelijk in zijn opmerking dat de PVV voor Rutte de enige mogelijkheid is om een streng immigratiebeleid te realiseren.

Traditie

In Groot-Brittannië en Frankrijk is weinig aandacht voor Nederlandse formatieperikelen. In beide landen zijn net parlementsverkiezingen geweest. De onderhandelingen hebben tot nu toe meer tot verwarring geleid dan tot oplossingen, schrijft de Franse krant Le Monde. De Fransen speculeren al over nieuwe verkiezingen. "De laatste mogelijkheid is nieuwe verkiezingen uitschrijven. Maar dit is nog nooit eerder gebeurd. Partijen willen dit niet, omdat ze bang zijn dat dan onder meer de PVV van de populist Geert Wilders zal profiteren." 

"De Fransen hebben een mooi woord voor de situatie waarin Mark Rutte zich nu bevindt: een impasse. Ze begrijpen niet zo heel veel van het moeizame Haagse proces", zegt correspondent Stefan de Vries in Parijs. "Tegelijkertijd kijken de Fransen ook verlekkerd naar de rooskleurige economische cijfers: een hoge groei, een kelderende werkloosheid, en zelfs een begrotingsoverschot. Het concept van coalitieonderhandelingen is hier onbekend. In Frankrijk staat binnen 48 uur na de verkiezingen een nieuwe regering op het bordes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore