Nederland

Asscher stuurt aan op verhoging salaris leraren

17 juni 2017 06:27 Aangepast: 17 juni 2017 10:51
Minister Asscher gisteren op het Binnenhof. Beeld © ANP

Het salaris van leraren in het basisonderwijs gaat omhoog als er op Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is. Dat zegt vicepremier Lodewijk Asscher, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in een interview met het AD.

Asscher zegt tegen de krant dat hij niet medeverantwoordelijk wil zijn 'voor een begroting met een onfatsoenlijke koopkrachtverdeling'. Blijft het nieuwe kabinet tot Prinsjesdag uit, dan is het demissionaire kabinet verantwoordelijk voor de begroting die dan wordt ingediend. Daarin zal dan niet alleen meer geld beschikbaar komen voor onderwijs, maar ook voor de zorg en voor mensen met lage inkomens.

Aansporing

In het onderwijs zijn stakingen op komst nu onderhandelingen over meer loon niets opleveren. Asscher (PvdA) wil niet zeggen hoeveel de salarissen wat hem betreft omhoog kunnen, maar ziet het voornemen als aansporing voor de onderhandelende partijen om er vaart achter te zetten. "Anders doen wij het."

De kabinetsformatie zit in een impasse. Dinsdag praat informateur Herman Tjeenk Willink verder met VVD, CDA en D66, de partijen die overblijven nadat GroenLinks afgelopen week definitief afhaakte.

Meer op rtlnieuws.nl:
Juffen en meesters boos over 'oneerlijk' salaris

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore