Nederland

Oud-premier Piet de Jong op 101-jarige leeftijd overleden

01 augustus 2016 13:19 Aangepast: 01 augustus 2016 14:25
Beeld © ANP

Oud-premier Piet de Jong is overleden. De oud-CDA-politicus is 101 jaar oud geworden. De Jong overleed afgelopen woensdag.

De Jong was premier van 1967 tot 1971 namens de KVP, één van de partijen die later opging in het nieuwe CDA. Daarvoor was hij onder meer staatssecretaris en minister van Defensie. Na zijn premierschap werd De Jong fractievoorzitter voor de KVP in de Eerste Kamer. Hij bleef dat tot 1974.

Marine

Voor zijn politieke carrière was De Jong actief bij de Koninklijke Marine. Hij werkte zich binnen die organisatie uiteindelijk op tot Kapitein-ter-Zee. Ook was hij een aantal jaar adjudant van koningin Juliana.

Premier Mark Rutte noemt De Jong 'één van de meest markante premiers van Nederland'. Hij roemt zijn intelligentie. "Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig."

CDA-leider Sybrand Buma noemt De Jong een uniek persoon. "Piet de Jong was een warme en innemende persoonlijkheid. Tot op het laatst bleef hij zeer betrokken bij de politiek. Hij sprak met humor en relativeringsvermogen over zijn eigen rol in de politiek. Maar hij was een koersvaste premier in een roerige tijd."

`