Nederland

Politiek jaar zal vooral in het teken staan van de verkiezingen

12 augustus 2016 14:43 Aangepast: 12 augustus 2016 15:03
Mark Rutte tijdens de campagne voor de Kamerverkiezingen in 2012. Beeld © ANP

Het kabinet is vandaag begonnen aan de laatste etappe naar de verkiezingen van maart 2017. De grote hervormingen uit het regeerakkoord zijn gerealiseerd, veel staat er niet meer op de agenda. Belangrijk zijn nog de begrotingsonderhandelingen die volgende week beginnen. Daarna staat de politiek meer en meer in het teken van de campagne.

Politieke partijen namen deze week al een voorschot op het begrotingsoverleg, nadat het CPB tegenvallende groeicijfers had gepubliceerd. PvdA-leider Diederik Samsom was er als de kippen bij om aan te geven dat ouderen en mensen met een uitkering er niet op achteruit mogen gaan. En ook de VVD riep dat ouderen de tegenvaller niet in de portemonnee  mogen voelen. 

Het zijn acties die natuurlijk te maken hebben met het verdelen van de buit op Prinsjesdag, maar die niet los staan van de naderende verkiezingen. De verwachting is dat ook de regeringspartijen zich de komende maanden steeds meer profileren om in de gunst van de kiezer te komen. Zeker de PvdA heeft op dat punt een lange weg te gaan, gezien de dramatische peilingen.

Gaat Rutte door?

Op dit moment werken alle politieke partijen aan hun verkiezingsprogramma’s en kieslijsten. D66 komt op 26 augustus als eerste van de grote partijen naar buiten met het concept-programma. In de maanden daarna volgen de andere. De lijsttrekkers van de meeste partijen zijn gekozen. Het wachten is alleen nog op die van VVD en PvdA. 

Thumbnail

Gaat premier Rutte door na de verkiezingen? Het besluit kan niet lang meer uitblijven. Het is vanaf vandaag in elk geval een vaste vraag tijdens de wekelijkse persconferentie. En gaat de PvdA verder met Diederik Samsom als leider? Wie binden de strijd aan met hem, tijdens de lijsttrekkersverkiezingen in de PvdA? Blijft het bij minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of komt er toch nog een derde kandidaat? 

SP blijft hangen

De politiek staat in de periode tot de verkiezingen in toenemende mate in het teken van de poppetjes. Het gaat dan behalve om de leiders van de twee regeringspartijen ook om SP-leider Emile Roemer, die in de peilingen al maanden blijft hangen rond de 15 zetels en met zo’n verkiezingsresultaat niet thuis kan komen. En dan is er de vraag of Sybrand Buma het CDA weer politiek op de kaart zet en of het Alexander Pechtold lukt D66 groot te maken.

Thumbnail

Zeer interessant is ook de vraag of de frisse en jonge leider van GroenLinks, Jesse Klaver, de hoge verwachtingen van zijn partij gaat waarmaken. Tijdens het congres in april waar hij gekozen werd tot lijsttrekker, hing er een sfeer alsof een nieuwe lente was aangebroken. De verwachting is dat GroenLinks groter kan worden dan ooit en wellicht zelfs deel kan uitmaken van een nieuw kabinet. Zeker nu er vier tot vijf partijen nodig zijn om een kabinet te vormen met een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer. 

Peilingen: Wilders aan kop

Thumbnail

En dan is er natuurlijk Geert Wilders, de onbetwiste leider van de PVV. Na elke peiling van Maurice de Hond twittert hij dat de PVV de grootste is, de grenzen dicht moeten en de islam moet worden verdreven uit Nederland. De strijd tegen het terrorisme en  de aanpak van het vluchtelingenprobleem zullen ongetwijfeld onderwerpen worden die een hoofdrol gaan spelen bij de verkiezingen. In de peilingen gaat Wilders aan kop. Maar zijn er na de verkiezingen partijen die met hem willen samenwerken? 

Over drie weken keren na de ministers ook de Kamerleden terug van vakantie. De verwachting is dat de verkiezingscampagne dan al begint. De agenda van het kabinet mag zo goed als leeg zijn, het nieuwe politieke jaar wordt er niet minder interessant door. 

`