Nederland

Kritiek op inzet militairen op Schiphol: 'Houtje-touwtjeoplossing'

15 augustus 2016 20:56 Aangepast: 15 augustus 2016 22:45
Millitairen en marechausee bij extra controles op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP

Zorgen in de Tweede Kamer over de veiligheid op Schiphol: sinds een paar dagen worden militairen ingezet voor de beveiliging, maar die zijn daar helemaal niet voor opgeleid.

Bij de marechaussee is de werkdruk sinds de extra grenscontroles en de extra beveiliging van gebouwen als de Tweede Kamer flink toegenomen. Ook de drukte op Schiphol zorgt voor veel extra werk. De marechaussee kan dat allemaal niet aan, en dus springt het leger bij.

Onacceptabel

D66, CDA, SP en PVV vinden dit onacceptabel. Er moet structureel een oplossing komen, vinden ze. De vakbond van de marechaussee noemt het een 'houtje-touwtjeoplossing.'

Alexander Pechtold van D66 vindt de beveiliging van Schiphol niet de taak van militairen. "Het klinkt stevig, maar ze zijn er gewoon niet voor opgeleid. Dus het is slecht voor de marechaussee, slecht voor de landmacht, maar vooral slecht voor ons allemaal omdat het veiligheidsgevoel van Schiphol in het geding is."

De marechaussee heeft nu 1800 man voor de beveiliging van Schiphol. Er worden nu 400 man extra opgeleid, maar het duurt zeker tot eind dit jaar, voor die kunnen worden ingezet. De oppositiepartijen in de Kamer willen dat er meer personeel aangenomen wordt.

Niet als paniekreactie

Het leger inzetten kan wel een oplossing zijn, vindt Alexander Pechtold, maar pas na een gedegen opleiding. "Ik denk dat het niet zo heel erg moeilijk is als een deel van de landmacht of defensie zo is opgeleid dat ze in de zomer kunnen worden ingezet om de marechaussee te helpen. Maar dan niet als paniekreactie, maar gewoon goed opgeleid."

Het kabinet is het daarmee oneens en vindt de huidige maatregelen voldoende. Hoeveel militairen Schiphol nu beveiligen is geheim, net als de duur van hun inzet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Militairen gaan helpen bij verscherpte controles Schiphol

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore