Nederland

Begroting kabinet: iedereen gaat er volgend jaar op vooruit

25 augustus 2016 09:19 Aangepast: 25 augustus 2016 09:59
Beeld © ANP

Iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Gemiddeld stijgt de koopkracht met één procent. Het kabinet legt vanmiddag de laatste hand aan de begroting voor Prinsjesdag.

Dat bevestigen bronnen na berichtgeving in De Telegraaf.

Zowel mensen met alleen AOW als met een aanvullend pensioen houden extra geld over. Hoe groot de plus uitpakt is nog niet duidelijk. Want vooral ouderen zouden er bekaaid af komen als het kabinet niets zou doen.

Het kabinet tast nu diep in de portemonnee om er voor te zorgen dat deze groep er niet in koopkracht op achteruit gaat. Om ouderen met hoge zorgkosten tegemoet te komen gaat waarschijnlijk de zorgtoeslag omhoog. Tijdens het laatste begrotingsoverleg vanmiddag moeten daar definitieve afspraken over worden gemaakt.

Minima op vooruit

Ook minima gaan er in de plannen van het kabinet op vooruit. Vooral wie vanuit een uitkering een baan vindt merkt dat in de portemonnee. Dat moet de werkgelegenheid een extra impuls geven. Het Centraal Planbureau waarschuwde een paar weken geleden nog dat de banengroei volgend jaar stokt.

Verder kijkt het kabinet of nog iets extra's kan worden gedaan voor eenverdieners die gedwongen eenverdiener zijn omdat ze bijvoorbeeld een gehandicapte partner hebben. Daarmee zouden VVD en PvdA de christelijke partijen een klein beetje tegemoet komen. Die pleitten vorig jaar al voor een extraatje voor eenverdieners.

Een tegemoetkoming voor de hele groep - door te sleutelen aan de zogenaamde aanrechtsubsidie - zit er echter niet in.

Beloning door de kiezer

"Met de verkiezingen volgend jaar voor de deur wil het kabinet op Prinsjesdag een begroting presenteren die voor iedereen goed nieuws bevat," zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

"Een grote belastingverlaging zoals vorig jaar zit er niet in. Maar er is wel genoeg geld om er voor te zorgen dat er geen grote groepen op achteruit gaan. Veel mensen zullen zelfs iets meer overhouden in de portemonnee. En de begroting is op orde. VVD en PvdA hopen dat de kiezer hen daar in maart volgend jaar voor beloont."

PvdA en VVD werden het voor de zomer al eens over 1,2 miljard euro aan extra uitgaven. 600 miljoen voor veiligheid, een vurige VVD-wens. En nog eens 600 miljoen die de PvdA inzet voor zorg en onderwijs. Waarmee onder meer een pijnlijke bezuiniging op de verpleeghuizen die er nog aan kwam in 2017, van tafel is.

Meer op rtlnieuws.nl:

`