Nederland

Begroting kabinet: zorgtoeslag omhoog volgend jaar

25 augustus 2016 21:55 Aangepast: 26 augustus 2016 06:23
Beeld © ANP

Een meevaller voor mensen met een laag inkomen: de zorgtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Dat hebben PvdA en VVD afgesproken. Het kabinet doet dit vooral om ouderen met hoge zorgkosten tegemoet te komen.

Wie een laag inkomen heeft, heeft vaak recht op zorgtoeslag. Hoeveel zorgtoeslag iemand krijgt, verschilt per persoon. Voor chronisch zieke ouderen is de verhoging van de zorgtoeslag belangrijk, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers: "Deze groep heeft vaak moeite om rond te komen. Als chronisch zieke ben je elk jaar sowieso het volledige eigen risico kwijt. Verder worden lang niet alle medicijnen vergoed. En moet je sommige behandelingen ook zelf betalen." 

Het kabinet legt deze week de laatste hand aan de begroting voor Prinsjesdag. Uit de eerste berekeningen was gebleken dat ouderen er niet op vooruit zouden gaan. De afgelopen weken hebben PvdA en VVD onderhandeld over hoe de ouderen volgend jaar toch meer geld kunnen overhouden, dat is nu gelukt. 

Ouderen hebben belangrijke stem

Het is ook voor de VVD en PvdA belangrijk om ervoor te zorgen dat de ouderen er op vooruit gaan, legt Schreinemachers uit: "Ouderen hebben een belangrijke stem bij de verkiezingen. En dus wilde het kabinet van VVD en PvdA er per se voor zorgen dat deze bevolkingsgroep er in een verkiezingsjaar niet op achteruit gaat. Zeker niet omdat verder iedereen er al op vooruit ging." 

Hoeveel de zorgtoeslag omhoog gaat, is nog niet duidelijk. Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat om 'een flink bedrag' gaat. Het is ieder geval genoeg om ervoor te zorgen dat ook chronische zieke ouderen er volgend jaar op vooruit gaan. Eerder vandaag werd al duidelijk de koopkracht volgend jaar gemiddeld met één procent stijgt

Ouderen niet meer onder druk

"Ik ben op zich tevreden," is alles dat minister Dijsselbloem van Financiën er over kwijt wil. Zijn collegaminister Blok (Wonen) is loslippiger. "In de eerste berekeningen zag je dat de ouderen onder druk staan," zegt hij. "We hebben uit alle macht geprobeerd om dat er in het eindplaatje netjes uit te laten zien. Dat is gelukt."

Ook minima gaan er in de plannen van het kabinet op vooruit. Vooral wie vanuit een uitkering een baan vindt, merkt dat in de portemonnee. Dat moet de werkgelegenheid een extra impuls geven. Het Centraal Planbureau waarschuwde een paar weken geleden nog dat de banengroei volgend jaar stokt.

Veiligheid, onderwijs en zorg

Voor de zomer werden de VVD en de PvdA het al eens over 1,2 miljard aan extra uitgaven. Het kabinet trekt volgend jaar 600 miljoen euro extra uit voor veiligheid, een vurige VVD-wens. En nog eens 600 miljoen die de PvdA inzet voor onderwijs en zorg. Een pijnlijke bezuiniging op de verpleeghuizen die er in 2017 nog aan kwam is daarmee van tafel.

Een grote belastingverlaging zoals vorig jaar zat er niet in, zegt Schreinemachers: "Maar er was wel genoeg geld om er voor te zorgen dat er geen grote groepen op achteruit gaan. Veel mensen zullen zelfs iets meer overhouden in de portemonnee. En de begroting is op orde. VVD en PvdA hopen dat de kiezer hen daar in maart volgend jaar voor beloont."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`