Ga naar de inhoud
Nederland

Rutte belt Erdogan: 'Turkse bemoeienis tolereren we niet'

Premier Rutte en Recep Tayyip Erdogan in 2013. Beeld © ANP

Nederland tolereert geen Turkse bemoeienis bij binnenlandse aangelegenheden. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Rutte beschrijft op Facebook hoe het gesprek ging: "Natuurlijk wekken de ontwikkelingen in Turkije - soms heftige - gevoelens op. Maar het is niet normaal dat spanningen elders in de wereld leiden tot incidenten in Nederland. Ik heb Erdogan laten weten dat wij geen Turkse bemoeienis met onze binnenlandse aangelegenheden tolereren en hem gevraagd behulpzaam te zijn dit te voorkomen. Het is niet acceptabel dat groepen in Nederland tegen elkaar worden opgezet''. 

Nasleep coup

De premier heeft Erdogan verder gezegd dat Nederland de eventuele invoering van de doodstraf in Turkije afwijst. Turkije heeft volgens de premier na het verijdelen van de coup een kans om de democratie en rechtsstaat daar sterker uit te laten komen. 

Rutte heeft Erdogan nog eens gezegd dat Nederland de militaire couppoging veroordeelt. "Een gebeurtenis die een enorme schok door Turkije zond. Er zijn meer dan 200 mensen omgekomen en het parlement is gebombardeerd.''

Spanningen in Nederland

Sinds de mislukte couppoging is er veel spanning in de Turkse gemeenschap in Nederland. President Erdogan en zijn aanhangers zien moslimgeestelijke Fethullah Gülen​ als terrorist en het brein achter de staatsgreep. Aanhangers van Gülen moeten het ook in Nederland ontgelden. 

Bij instellingen die aan de geestelijke​ gelieerd zijn werden ramen ingegooid, op twee plekken is brand gesticht. Ook circuleert er een zwarte lijst op sociale media. Op die lijst staan bedrijven die 'anti-Erdogan' zouden zijn. De spanning speelt ook een rol bij scholen. Tientallen ouders hebben besloten hun kind uit te schrijven bij scholen die banden zouden hebben met de Gülen​beweging. 

Minister Koenders van Buitenlandse zaken gaat maandag naar Turkije. Het is voor het eerst sinds de mislukte coup dat een Nederlandse bewindsman het land bezoekt.

Meer op rtlnieuws.nl: