Nederland

Lilian Marijnissen op derde plek SP-lijst: 'Ik zal me moeten bewijzen'

29 augustus 2016 05:53 Aangepast: 29 augustus 2016 10:54
Beeld © ANP

Lilian Marijnissen is de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst van de Socialistische Partij voor de Tweede Kamerverkiezingen. De 31-jarige vrouw, dochter van SP-coryfee Jan Marijnissen, geldt al lang als groot talent binnen de partij.

Thumbnail

Vanaf haar achttiende zit ze al in de gemeenteraad van Oss. Begin deze maand kondigde ze al aan dat ze in het najaar stopt als vakbondsbestuurder bij de FNV.

Marijnissen staat op nummer drie achter lijsttrekker Emile Roemer en nummer twee, Renske Leijten. "Het begon te kriebelen. Bij de FNV heb ik gezien wat strijd kan opleveren, maar uiteindelijk is het Den Haag dat aan de touwtjes trekt." Het liefst stort ze zich op het Binnenhof weer op de zorg, een onderwerp waar ze als vakbondsbestuurder ook veel mee bezig was.

Opvolger Emile?

Marijnissen wordt regelmatig genoemd als mogelijke opvolger van Emile Roemer. Zelf vindt Marijnissen dat 'totaal niet aan de orde' en 'ongepast' om het over te hebben terwijl ze nog niet eens Kamerlid is. "Ik zal me eerst moeten bewijzen. Ik ben nieuw en moet nog veel leren."

Lilian Marijnissen wilde juist de overstap naar de landelijke politiek maken omdat ze zag dat je 'daar veel kunt bereiken'. Natuurlijk heeft ze het er nog wel met haar vader over gehad, die jarenlang Kamerlid was. Maar hij was terughoudend met advies: "Hij zei: het moet je eigen beslissing zijn."

Nieuwe namen

Het SP-congres moet de kandidatenlijst januari volgend jaar nog wel goedkeuren. Ruim eenderde van de huidige fractie komt niet terug. De kandidatenlijst bevat dan ook veel nieuwe namen.

De nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer, die zelf op plek 22 staat, wilde verandering om de impasse waarin de SP zit te doorbreken. De partij profiteert nauwelijks van het grote verlies van de PvdA. Het ene na de andere Kamerlid kondigde afgelopen maanden aan te stoppen. Arnold Merkies, Farshad Bashir, Sharon Gesthuizen, Paul Ulenbelt en Harry van Bommel komen niet meer terug in de Kamer. En vlak voordat de kandidatenlijst naar buiten ging maakte ook SP-kamerlid Tjitske Siderius dit weekend in de regionale krant De Stentor bekend klaar te zijn met de Haagse 'slangenkuil'.

De top 25:

1. Emile Roemer
2. Renske Leijten
3. Lilian Marijnissen
4. Ronald van Raak
5. Sadet Karabulut
6. Sandra Beckerman
7. Michiel van Nispen
8. Peter Kwint
9. Bart van Kent
10. Cem Lacin
11. Frank Futselaar
|12. Nine Kooiman
13. Maarten Hijink
14. Jasper van Dijk
15. Eric Smaling          
16. Mahir Alkaya   
17. Henk van Gerven  
18. Diederik Olders
19. Ton Heerschop
20. Ad Meijer        
21. Bas Maes       
22. Ron Meyer
23. Sun van Dijk
24. Daniel de Wit  
25. Bert Peterse 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`