Nederland

Wilders overviel eigen fractie met verkiezingsprogramma

29 augustus 2016 19:55 Aangepast: 29 augustus 2016 21:11
Geert Wilders, Sietse Fritsma en Barry Madlener. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft met de plotselinge publicatie van het verkiezingsprogramma niet alleen het publiek maar ook zijn eigen fractie overvallen. Dat zeggen verschillende PVV-Kamerleden tegen RTL Nieuws.

Volgens de fractieleden kregen ze 'hun verkiezingsprogramma' per mail toegestuurd, ongeveer een uur voordat het werd gepubliceerd. Ze kregen daarbij niet het verzoek om commentaar te leveren, maar de mededeling dat dit verkiezingsprogramma over enkele ogenblikken gepubliceerd zou worden via de Facebookpagina van de PVV.

De Kamerleden zeggen dat het verkiezingsprogramma (dat slechts een A4'tje telt) is geschreven door Wilders en de Tweede Kamerleden Fritsma en Madlener. Een van de Kamerleden vindt de inhoud te ver gaan en overweegt de kandidatuur voor een volgende periode in de Tweede Kamer in te trekken als het programma niet fors wordt aangevuld.

Vergaande consequenties

"De manier waarop Geert Wilders zijn fractie overvalt met vergaande standpunten verrast niet echt", zegt politiek commentator Frits Wester. "Zo trok hij in het voorjaar van 2012 zonder enig overleg de gedoogsteun in aan het eerste kabinet Rutte. Dat had vergaande consequenties want het kabinet viel en nieuwe verkiezingen waren nodig."

"Tot op heden heeft de fractie deze eenmansacties van Wilders altijd, zij het soms morrend geaccepteerd", zegt Wester. "Of zoals een fractielid het zei: 'er zijn er maar weinig die met een vuist op tafel durven te slaan, want grote smurf beslist en bepaalt'."

Meer op rtlnieuws.nl:
PVV-verkiezingsprogramma: Alle asielzoekerscentra dicht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore