Nederland

'Rutte was in Zomergasten persoonlijk, maar altijd met een politieke reden'

05 september 2016 04:27 Aangepast: 27 september 2016 22:55
Mark Rutte was gisteravond in Zomergasten soms heel persoonlijk

Een gesprek over zijn liefdesleven, Geert Wilders en zijn jeugd. Hebben we Mark Rutte écht leren kennen in Zomergasten of zagen we vooral een slimme politicus? "Rutte bracht mooie persoonlijke verhalen, die hij vervolgens steeds politiek tactisch inkleurde", concludeert Frits Wester.

Frits Wester analyseert het drie uur lange tv-optreden van Mark Rutte aan de hand van vijf pakkende fragmenten:

Fragment 1: 'Rutte als gewone jongen'
Rutte laat een fragment zien uit de caviarace van de Wie-kent-kwis en vertelt hoe hij daar vroeger als kind naar keek.

Frits Wester: "Mark Rutte wil met dit fragment benadrukken dat hij 'een gewone jongen is'. Net als miljoenen andere mensen, keek hij met het gezin naar de Wie-kent-kwis. Hiermee benadrukt hij dat hij uit een gewoon gezin komt, zonder opsmuk. Je ziet dat vaak in speeches rond verkiezingen: politici die zichzelf zo gewoon mogelijk willen neerzetten. Kijk bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten. Het is ook slim; hiermee laat Rutte zien dat hij geen rechtse bal is en dat maakt hem aantrekkelijker voor meer mensen."

Fragment 2: 'Pleur-op'-uitspraak over Turken
Nadat er een filmpje was getoond waarin een NOS-verslaggever het werken onmogelijk wordt gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders die zeggen dat hij moet oprotten, reageert Rutte met: 'Lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op."

Frits Wester: "Mark Rutte heeft deze 'pleur-op'-uitspraak heel goed ingestudeerd. Hier is goed over nagedacht: Mark Rutte zocht een fragment waarin hij iets hards en stoers kon zeggen. Dat is dit. Door te zeggen dat dit soort Turken op moet pleuren, zet Rutte zichzelf allereerst naast de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. (Die zei begin dit jaar 'rot op' tegen jihadisten die zich hier niet thuis voelen, red.) Rutte wil met deze uitspraak ook PVV-stemmers winnen. Hij laat zien dat hij boos kan worden en harde taal kan spreken. Hij neemt hiermee dus zowel de PVV als Aboutaleb de wind uit de zeilen."

Fragment 3: Rutte denkt goed na hoe hij zichzelf neerzet
Mark Rutte vertelt over de dood van zijn vader en broer. En gebruikt die persoonlijke verhalen vervolgens om zijn politieke drijfveren uit te leggen. 

Frits Wester: "Het is mooi en heel persoonlijk hoe Rutte over de dood van zijn vader en broer vertelt. Gebeurtenissen die hem hebben geraakt, vooral de dood van zijn broer die stierf aan aids. Maar wat ook opvalt, is dat hij snel weer weggaat bij die emoties. Hij gebruikt de gebeurtenissen, die heel herkenbaar zijn voor mensen, om vervolgens zijn politieke drive neer te zetten. Als hij over zijn vader praat, pakt hij dit moment ook weer aan om over zijn liberale achtergrond te vertellen. Hij vertelt menselijke verhalen die hij vervolgens weer politiek tactisch inkleurt. Rutte heeft heel goed bedacht hoe hij zichzelf neer zou gaan zetten."

Fragment 4: Tactische Rutte over Geert Wilders
Mark Rutte vertelt dat hij Geert Wilders als zijn grootste tegenstander ziet. Volgens Rutte is Wilders 'een wegloper'. Hij vindt verder dat Wilders angst zaait en wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid.

Frits Wester: "Rutte vertelt dat hij ten principale niet uitsluit om met de PVV te gaan regeren. Hij zegt dit uit tactische overwegingen omdat hij PVV-kiezers wil winnen. Maar als je goed naar hem luistert, hoor je ook dat hij er geen ene malle moer voor voelt om met Wilders te gaan regeren. Hij vindt dat Wilders angst aanwakkert en noemt hem een wegloper. Dit is overigens geen nieuw geluid."

Fragment 5: De eenzame Rutte
Rutte vertelt over zijn liefdesleven en de eenzaamheid die hij weleens ervaart. 

Frits Wester: "Hier geeft Rutte zich echt bloot en wordt hij heel persoonlijk over zijn soms eenzame leven als vrijgezel. Ondanks die vrolijkheid die hij vaak uitstraalt, is hij ook de vrijgezel die zich soms eenzaam voelt. Zijn laatste relatie had hij in zijn studentenperiode, vertelt hij. Eigenlijk wil Rutte nog meer kwijt over zijn persoonlijke leven, maar helaas geeft Thomas Erdbrink daarvoor niet de mogelijkheid omdat hij overgaat op een fragment over De Toppers. Jammer."


Thumbnail

Rapportcijfers voor het optreden Mark Rutte

Nieuwswaardig: 6 (Wester: 'Weinig nieuwe dingen gehoord' )
Persoonlijkheid: 8 ('Rutte gaf zich aardig bloot. Hij had soms zelfs wel meer willen vertellen)
Amusement: 5 ('De fragmenten waren aardig maar niet heel verrassend. Vooral goed afgewogen')
Humor: 4 ('Er viel weinig te lachen')
Strategisch: 9 ('Rutte kleurde veel persoonlijke verhalen politiek tactisch in')                                                                                                                                          

Frits Wester keek thuis op de bank.

Hoe is het optreden van Mark Rutte in Zomergasten tot stand gekomen?

Frits Wester: "Ik weet dat Rutte vooral met vrienden, zoals Jort Kelder, heeft overlegd wat hij zou gaan vertellen en welke fragmenten hij had uitgekozen. Verder denk ik dat hij met enkele voorlichters en mensen bij de RVD dingen heeft doorgenomen. En met hen wat suggesties heeft doorgesproken. Je moet dit optreden vooral zien als het begin van de aftrap van zijn campagne."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Frits Wester en Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`