Nederland

Hillary Clinton houdt vanavond fundraiser in Amsterdam

06 september 2016 20:48 Aangepast: 06 september 2016 21:37
Beeld © ANP

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton doet hard haar best om geld op te halen. Vanavond is Amsterdam aan de beurt met een fundraiser in het Boom Chicago-theater. Als Nederlander kom je er vanavond niet in, maar toch is de zaal helemaal uitverkocht.

Een handvol sprekers zal het rijke publiek toespreken over de laatste stand van zaken rondom de campagne: in welke staten Clinton het goed doet en waar er nog wat hulp (lees: geld) nodig is. 

Niet iedereen zal even comfortabel naar de toespraken luisteren: vooraan staan twee lekkere luie banken, maar achterin is een tribune aanwezig met plastic kuipstoeltjes. "De mensen die het meeste geld doneren, mogen het dichtst bij het podium zitten", zegt Amerika-kenner Victor Vlam in Z Today. Overigens maakt het niet héél veel uit waar je in de zaal zit, want Clinton is zelf niet aanwezig. Ze is vanavond te gast op een evenement in Florida.

Bekijk hier (onder andere) de beelden van de zaal:

Alleen voor Amerikanen

Als Nederlander kom je er vanavond niet in: alleen Amerikanen mogen een kaartje kopen. Sterker nog: presidentskandidaten mogen niet eens geld van buitenlanders aannemen. Overigens had Donald Trump daar dikke maling aan, hij mailde bedelbrieven naar politici uit onder andere Schotland, Australië en IJsland. Dat was niet bepaald de bedoeling, dus werd hij daarvoor teruggefloten.

Timothy Broas, de voormalige ambassadeur van Amerika in Nederland, organiseert de avond in Amsterdam. Hij heeft daar ervaring mee, want voor de campagne van president Barack Obama haalde hij eerder een half miljoen dollar op. Daarnaast zijn er een aantal co-hosts aanwezig, bijvoorbeeld Amerikaanse werknemers van ING en Philips Lighting.

Die kaartjes brengen nog best veel geld op

Wie hen wil horen spreken, moet voor een kaartje maximaal 2700 euro neerleggen. Studenten betalen het minste: 20,16 euro (let op de symboliek van dit getal). Dat lijkt niet veel, maar toch lopen dit soort fundraisers lekker op. Een paar maanden geleden haalde Clinton een half miljoen dollar op met 13 evenementen in het buitenland.

Presidentskandidaten organiseren wel vaker fundraisers in het buitenland. Ieder dubbeltje telt en ook buiten de landsgrenzen wonen natuurlijk rijke Amerikanen. John McCain ging eerder naar Londen. Barack Obama trok de hele wereld over en deed onder andere Frankrijk, Engeland en China aan.

Overigens halen de kandidaten het échte geld vooral in eigen land op. Alleen al in augustus tikte Clinton 143 miljoen dollar binnen. Een paar dagen geleden kostte een kaartje voor een evenement waar ze zelf bij aanwezig was en dat georganiseerd werd door Leonardo Dicaprio, bijvoorbeeld 2700 tot 100.000 dollar

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`