Nederland

CDA wil dienstplicht invoeren: 'De verbinding moet terug'

02 juli 2016 08:00 Aangepast: 31 juli 2017 01:30
Archieffoto

"Die raddraaiers die met stenen gooien vinden het misschien niet leuk, maar het zou wel goed voor ze zijn." Als het aan CDA-leider Sybrand Buma ligt, wordt de dienstplicht weer ingevoerd.

Buma zegt in een interview met het AD dat het tijd wordt dat er 'een einde komt aan de vrijblijvendheid'. "We hebben in deze samenleving niets meer waarbij onze jongeren uit hun sociale context gebracht worden. Na de basisschool komen aanstaande chirurgen en vrachtwagenchauffeurs elkaar nooit meer tegen. Iedereen zit in zijn eigen groepje.’’

'Beginnen bij raddraaiers'

Thumbnail

Wat Buma betreft kan de dienstplicht in principe 'stapsgewijs' bij Defensie worden ingevoerd, 'maar misschien ook vervuld worden bij de politie of de zorg'. Verplicht, voor iedereen. "Dus ook voor meisjes, bijvoorbeeld na de middelbare school. Dat kan natuurlijk niet ineens. Laten we beginnen met de raddraaiers. Er komt een heel grote groep aan die de aansluiting bij de maatschappij dreigt te missen."

De CDA'er zegt dat dit een begin moet zijn om problemen in het land op te lossen. "Burger zijn van een land betekent ook dat je samen iets doet. Bijvoorbeeld dat iedereen voelt dat het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is dit land te verdedigen. De verbinding moet terug. We schelden, over de overheid, over anderen, over Europa. Maar zodra iemand wordt gevraagd wat hij zelf aan de problemen doet, kruipt hij achter zijn telefoontje om daarop de wereld te bekijken. En daarna schelden we rustig door."

Veiligheid is ieders taak

Dat de dienstplicht veel geld gaat kosten, ziet Buma niet als een probleem. "Geld hoeft niet de horde te zijn. Er staat immers heel veel tegenover. Kijk bijvoorbeeld naar Zwitserland. Dat heeft een enorm dienstplichtige krijgsmacht. Er heerst daar een heel diep geworteld idee dat de veiligheid van het land ieders taak is, ook al is er dan niet direct de dreiging van een aanval."

Stem op onze poll: 'De dienstplicht moet worden ingevoerd'

Hoelang de dienstplicht moet duren? "Over de periode valt te praten. Een jaar misschien. Of een half."

Maatschappelijk debat

Zelf is Buma overigens nooit in dienst geweest, want om medische redenen werd hij afgekeurd. Buma wil graag dat er een maatschappelijk debat komt over de vraag of er iets in Nederland moet veranderen. "Dat we van de vrijblijvendheid af moeten. Het is fnuikend als een samenleving zijn onderlinge binding verliest."

De CDA-leider hoopt dat andere partijen meegaan 'op dit pad'. "Ik pretendeer niet een enkele oplossing te hebben, maar wil een radicale trendbreuk forceren. Die dienstplicht moet er komen."

Dienstplicht in Nederland

Het leger bestaat tegenwoordig uit beroepspersoneel. Toch geldt in Nederland nog steeds een dienstplicht; deze is niet afgeschaft. Wel is er sprake van een opschorting van de opkomstplicht sinds 1 mei 1997. Defensie roept daarom sinds 1 augustus 1996 geen nieuwe dienstplichtigen meer op. 17-jarige mannen ontvangen wel een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de dienstplicht. Zolang de regering de opkomstplicht niet heractiveert hoeven dienstplichtigen zich niet te melden. 

Bron: Rijksoverheid
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore