Nederland

Zes jaar premier en nog geen dag ouder: wat is het geheim van Mark Rutte?

15 september 2016 21:10 Aangepast: 22 september 2016 12:41
Mark Rutte is in de 6 jaar tijd dat hij premier is, weinig veranderd.

Nachtenlang doorhalen, altijd scherp zijn en de hele wereld overreizen. Premier zijn is een 'hondenbaan'. Toch is dat niet aan Mark Rutte (49) af te zien. Wat is zijn geheim?

"Hoe ik vind dat Mark Rutte eruit ziet? Fan-tas-tisch!", stelt stylist Fred van Leer, bekend van Holland's Next Top Model. Arbeidsarts Jerry​ Mahadewsing kan dat alleen maar beamen: "Die man heeft een loodzware baan maar hij oogt zeer fris en energiek." 

En ook politiek verslaggever Frits Wester heeft door de jaren heen heel wat politici ouder zien worden door hun vak. "Maar Rutte blijft er jong uitzien", erkent hij. "Ik kan me niet herinneren dat hij een dagje ziek was."

Thumbnail

PVV-leider Geert Wilders (53) werd in 2010 onwel in Duitsland; oververmoeidheid. Door de jaren heen zijn er flink wat rimpels bij gekomen.

Loodzwaar schema 

Drie, hooguit vier uur slaap. Niet één keer, maar nachten achter elkaar. Altijd maar vergaderen en nooit een steekje laten vallen. Politicus zijn is een loodzware baan waarvoor je beresterk moet zijn. En een land leiden, is nog eens een paar tandjes harder werken.

"Premier ben je 24 uur per dag", vertelt Frits Wester. "Rutte heeft geen weekend, geen vaste vrije dag. De hele dag door wordt hij gebeld. Hij moet altijd fris zijn, elk moment kan er iets gebeuren. En dan zijn er nog talloze mediamomenten die energie vreten." 

Er zijn weleens vrije momenten, maar die zijn schaars. "Op zaterdagochtend zit hij weleens op het terras. Om een kopje koffie te drinken. En hij gaat weleens met vrienden op vakantie, van Terschelling naar New York. Deze zomer was hij voor een korte vakantie in Zwitserland. Maar daar blijft het wel bij."

Dapper staande

Waar normale mensen omvallen, houdt Rutte zich dapper staande. Dat verbaast ook bedrijfsarts Jerry Mahadewsing. "Mensen met een loodzware baan hebben vaak slaapproblemen en dat tekent hun gezicht. Bij Rutte zie je dat niet. Zo'n baan volhouden; het is voor zeer weinig mensen weggelegd."

De gouden regel om te overleven: Het kan alleen als je dingen kunt delegeren en niet alles zelf hoeft te regelen. "De omgeving is heel belangrijk. Als de mensen om je heen positief zijn, houd je het langer vol. Het team rondom Rutte is heel belangrijk."

Thumbnail

Ook Wim Kok (van 1994 tot 2002 minister-president) was op het eind van zijn premierschap zichtbaar vermoeid en uitgeblust.

Wester weet dat een premier een heel team om zich heen heeft die veel logistieke zaken uit handen neemt. "Zijn auto staat altijd klaar, vluchten worden geboekt en je agenda wordt bijgehouden. Vergis je niet, dat neemt een hoop stress uit handen."

En wat volgens de bedrijfsarts ook meewerkt; "Rutte heeft geen gezin. Een gezin kan veel energie opvreten en aandacht opslokken. Dat heeft Rutte niet. Hij kan zich voor de volle 100 procent op zijn baan storten."

Sterk gestel

Volgens Frits Wester is Rutte ook gezegend met een sterk gestel. "Een zieke dag? Ik kan het me niet herinneren. Balkenende was maanden uit de roulatie omdat hij een agressieve infectie aan zijn voet had. Wim Kok raakte oververmoeid. En bij Wouter Bos, jarenlang minister van Financiën geweest, kon je ook wel zien dat het minister zijn hem tekende. Lodewijk Asscher heeft weleens tegen Rutte gezegd: 'Jij bent altijd zo fris en fruitig; ik zou het niet vol kunnen houden."

Thumbnail

Wouter Bos (54) was van 2007 tot 2010 minister van Financiën: dat leverde hem veel grijzen haren op. 

Rutte beweegt ook veel, weet Wester. Hij komt vaak op zijn fiets naar het werk, wandelt veel en hij loopt regelmatig hard. Roken doet hij niet en op veel drinken heeft nog nooit iemand hem betrapt. "En dat hij weinig grijze haren heeft, doet hem natuurlijk ook goed."

Nog iets

En dan is er nog iets wat Rutte jong en scherp houdt, weet stylist Fred van Leer. "Hij lacht veel. Dat maakt hem ontspannen. Botox? Ik weet zeker dat hij dat niet gebruikt om er zo uit te zien."

Thumbnail

Alexander Pechtold (50) is sinds 2006 fractievoorzitter van D66.

Thumbnail

President Barack Obama (55) is zichtbaar ouder geworden tijdens zijn presidentschap. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Mark Rutte was in Zomergasten persoonlijk maar altijd met een reden

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`