Nederland

Kabinet teruggefloten om huisdierenlijst: 'Die lijst klopt van geen kanten'

23 juni 2017 14:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Er is jaren aan gewerkt maar de nieuwe huisdierenlijst, met daarop alle toegestane huisdieren in Nederland, komt er voorlopig niet. Staatssecretaris Van Dam is teruggefloten door de rechter. Daardoor duurt het nog zeker een halfjaar voordat de lijst wordt ingevoerd.

Mag je een stokstaartje, chinchilla of fret als huisdier houden? Het was de bedoeling dat we daarover op 1 juli duidelijkheid zouden krijgen. Dan zou de zogenoemde Positieflijst met daarop alle toegestane soorten huisdieren officieel ingaan. 153 exotische dieren als stokstaartjes, de serval en suikereekhoorns zouden verboden worden als huisdier. 

Roet in het eten

Maar het College van Beroep voor Bedrijfsleven gooit roet in het eten nadat het Platform Verantwoord Huisdierenbezit naar de rechter stapte. Dat deed het Platform al in november 2015 en de rechter heeft nu geoordeeld dat de lijst niet onafhankelijk is en onzorgvuldig tot stand is gekomen (hier de volledige uitspraak).

De organisaties die zich met de lijst hebben beziggehouden, zoals Stichting AAP en de Dierenbescherming, zijn volgens de rechter niet onafhankelijk. Overigens was het Platform Verantwoord Huisdierenbezit ook betrokken bij de totstandkoming van de lijst en dus is het platform ook niet onafhankelijk. 

Flinke domper

Dat is een flinke domper voor de initiatiefnemer, staatssecretaris Martijn van Dam. Hij noemt het besluit spijtig. Volgens Van Dam is het 'niet verantwoord' om de lijst nu in te voeren. Door internationale experts nogmaals naar de lijst te laten kijken, hoopt hij in het najaar een nieuwe lijst te kunnen presenteren.

Het Platform Verantwoord Huisdierenbezit is daar nu al stellig over. "De methodiek waarmee de lijst wordt samengesteld klopt gewoon van geen kanten. Het is nattevingerwerk en niet wetenschappelijk verantwoord", licht Ed Gubbels van het platform toe. Zijn verwachting is dan ook dat ook de nieuwe variant zo de prullenbak in kan.

"De lijst is puur een schijnmethode om het volk zand in te ogen te strooien en een politiek doel te bereiken."

Wel/geen kangoeroe 

Gubbels noemt een voorbeeld. "Neem de kangoeroe. Een kleine kangoeroe zou je volgens de lijst wel mogen houden, maar een grote niet. Dat is volgens de staatssecretaris niet verantwoord. Maar waar baseert hij dat op? Het slaat nergens op. En ook stokstaartjes zouden straks niet meer mogen. Jammer, want er zijn heel wat eigenaren die enorm veel plezier uit het houden van deze diertjes halen."

Het platform vindt niet dat alle dieren zomaar gehouden moeten worden. "Maar we vinden niet dat soorten verboden moeten worden. Ons streven is dat de houders die het welzijn van de dieren niet kunnen garanderen, aangepakt moeten worden. Alle dieren moeten op een goede manier gehouden worden. Ook bij heel veel exotische dieren is dat mogelijk."

Meer op rtlnieuws.nl:
Een stokstaartje als huisdier mag niet: 'Ik snap niet dat je dat kunt verbieden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore