Nederland

Plasterk komt ouders doodgeboren baby tegemoet

19 september 2016 14:54 Aangepast: 19 september 2016 20:07
Beeld © ANP

Doodgeboren kinderen krijgen in Nederland alleen een geboorteakte. Daar komt verandering in: straks worden zij, als de ouders dat willen, ook bijgeschreven op de persoonslijst van hun ouders.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken doet dit om ouders van doodgeboren kinderen tegemoet te komen. In maart overhandigden zij een petitie aan de Tweede Kamer, waarin ze een betere registratie van hun kinderen eisten. Hiervoor verzamelden ze 80.000 handtekeningen.

Erkenning verdriet

De minister zegt begrip te hebben voor het verdriet dat de ouders hebben en het gevoel dat hun kinderen niet worden erkend. In de persoonsregistratie is nu over deze kinderen niets terug te vinden. Straks dus wel, bij de persoonsgegevens van de ouders.

Natasja Geyteman-Bos, één van de initiatiefnemers van de petitie, is erg blij met de nieuwe regeling. In maart zei ze het niet te kunnen verkroppen dat doodgeboren baby's voor de overheid nooit hebben bestaan.

Klap in gezicht

Haar dochter Jolie werd in 2007 dood geboren. Toen ze later voor haar zoon Noah een paspoort aanvroeg, zei de gemeenteambtenaar dat ze één kind had. "Dat was een klap in mijn gezicht. Zo leek het alsof Jolie niet eens had bestaan."

De nieuwe vorm van registreren vereist een aanpassing van de wet. De verwachting is dat die over ruim een jaar kan zijn voltooid. De wijziging gaat in met terugwerkende kracht.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`