Nederland

Kamer wil nu toch snel af van verbod majesteitsschennis

21 september 2016 19:20 Aangepast: 21 september 2016 19:49
Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het verbod op majesteitsschennis en de belediging van bevriende staatshoofden geschrapt wordt. De VVD zei vandaag bij de Algemene Beschouwingen het voorstel van D66 te steunen. Regeringspartij PvdA was al eerder voor het opheffen van dit verbod.

Mensen die de koning beledigen, riskeren nu nog een celstraf van maximaal vijf jaar en kunnen hun kiesrecht verliezen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het niet meer van deze tijd dat er een zwaardere straf staat op het beledigen van de koning of een buitenlands staatshoofd, dan op het beledigen van anderen.

Geen dode letter

Verhoeven liet eerder weten dat het verbod niet zo'n dode letter is als soms wordt gedacht. In juli van dit jaar kreeg een man uit Kampen nog een celstraf van dertig dagen, waarvan zestien voorwaardelijk, voor het beledigen van koning Willem-Alexander.

Op vragen van Kamerlid Tunahan Kuzu hierover tijdens de Algemene Beschouwingen noemde VVD'er Zijlstra het wetsartikel ook 'niet van deze tijd' en liet hij weten de initiatiefwet van D66 te steunen.

Ruime meerderheid

Verhoeven noemt het ''goed dat de VVD nu ook kleur bekent''. Hij laat weten dat de wet klaar ligt voor behandeling in de Tweede Kamer. ''Met de VVD is er nu een ruime meerderheid om een einde te maken aan deze uitzonderingspositie, waarbij op belediging van een staatshoofd een zwaardere straf staat dan op belediging van een politieman of ambulancebroeder''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`