Nederland

'Forum voor Democratie vist in erg drukke vijver'

25 september 2016 15:10 Aangepast: 25 september 2016 18:45
Thierry Baudet (r) tijdens een bijeenkomst van zijn Forum voor Democratie op de avond van het Oekraine-referendum. Beeld © ANP

Verassend politiek nieuws vandaag: Forum voor Democratie van Thierry Baudet gaat meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Maakt de partij een kans? Makkelijk zal het zeker niet worden, verwacht politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Oprichter Thierry Baudet, één van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum, wil het 'systeem van binnenuit openbreken'. De groep omschrijft zichzelf als een nieuwe, euro-realistische denktank. Als partij wil Forum onder meer gaan voor bindende referenda naar 'Zwitsers model' en het gekozen burgemeesterschap. 

Paul Cliteur

Wie er precies aan de partij verbonden zijn, is nog niet bekend. Baudet meldt dat hij met een 'verrassende lijst' komt. Rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur steunt de partij, zegt hij in een filmpje van Forum. 

Het andere gezicht van campagne voor het referendum, Jan Roos, kondigde eind augustus al aan dat hij de politiek in gaat. Hij is lijsttrekker van Voor Nederland (VNL). Roos laat aan RTL Nieuws weten dat hij 'geen reactie heeft op de move van Baudet'. 

Drukke vijver

Het is nog vroeg om te oordelen over de kansen van Baudet, zegt Schreinemachers: "Met Forum voor Democratie is Nederland weer een anti-establishmentpartij rijker. Baudet vist wel in een erg drukke vijver. De ideeën van Baudet lijken veel op die van VNL-lijsttrekker Jan Roos. De PVV pleitte er eerder al voor om burgers via referenda meer invloed te geven. ."

De PVV en Forum lijken vooral op één punt erg sterk op elkaar. De wens om het 'Zwitserse model' in te voeren. Dat is geen toeval. De PVV heeft Forum namelijk ingeschakeld om het onderzoeksrapport 'Echte Democratie' uit te voeren. Dat rapport bewees volgens de PVV dat referenda een noodzakelijke aanvulling zijn voor het Nederlandse stelsel. 

Als Baudet succes wil hebben bij de verkiezingen, moet hij met een wel met een heel verrassend programma of verrassende lijst komen gaan komen, zegt Schreinemachers: "Anders blijft hij - zoals soortgelijke partijen die hem zijn voorgegaan - steken op enkele tienduizenden stemmen. En horen we na de verkiezingen van 15 maart nooit meer iets van Forum.' 

Meer op rtlnieuws.nl:

`