Nederland

De slang van Van der Staaij en Roemers poes: ook politici kunnen niet zonder hun dier

04 oktober 2016 07:30 Aangepast: 09 maart 2017 10:44
Kees van der Staaij met zijn 2 slangen. Emile Roemer (r) met kat Jack. Beeld © missjack

Het is vandaag Dierendag, en ook onze politici blijken dol op hun huisdieren. Honden, katten, konijnen, varkens en zelfs slangen houden ze. "Die kat op schoot en je bent even dat lange debat vergeten."

Thumbnail

SGP-leider Kees van der Staaij is de politicus met de meest exotische huisdieren. Hij heeft in zijn huis in Benthuizen twee rattenslangen rondkruipen. "Sperry en Slangie heten ze", vertelt de politicus.

"Het zijn eigenlijk de slangen van mijn zoon en dochter. Ze hadden een tijd terug een reptielenfeestje en wilden toen ook graag een slang. Mijn vrouw en ik hebben ze toen elk een slang op hun verjaardag gegeven. Daarvoor hadden ze een schildpad."

Van der Staaij heeft niet een heel hechte band met de slangen, geeft hij toe. "Ik zie het meer als een gedoogrelatie", vertelt hij. "Maar ik zie er wel op toe dat mijn kinderen het terrarium op tijd schoonmaken. En dat Sperry en Slangie elke week hun diepvriesmuis binnen krijgen."

Thumbnail

Roemer en poes Jack

SP-leider Emile Roemer is meer van de katten. Geen rode kater, maar een zwart-witte. Jack en hij zijn onafscheidelijk, vertelt de SP-leider. "Jack is een paar jaar geleden komen aanlopen. En daarna nooit meer weggegaan."

Het is vaste prik: als Roemer thuiskomt springt kater Jack altijd even op zijn schoot. Hoe laat het ook is. "Dat is even zo'n momentje. Heel fijn, na een drukke dag. Ik vind het rustgevend zo'n kat op je schoot. Ook al is Jack ooit komen aanlopen, ik zou hem echt niet meer willen missen."

Kattenvriend Marianne 

Hoe kan het ook anders dan dat de medeoprichtster van de Partij voor de Dieren een huisdier heeft. De asielkat van Marianne Thieme heet Jopie en is 18 jaar oud. "Ze geeft me voortdurend het gevoel dat ik belangrijk voor haar ben en dat geeft een prettig gevoel van wederkerigheid."

Thumbnail

De kat van Marianne Thieme

VVD'ers houden van dieren

Ook bij de VVD zijn ze dol op huisdieren. Mark Rutte vertelde onlangs nog tijdens Zomergasten over de dood van zijn hond Droef. En fractievoorzitter Halbe Zijlstra was jaren actief bij de postduivenvereniging De Griffioen in Oosterwolde.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus twittert en facebookt zelfs over haar katten Sjors en Ramses. "Ik deed dat een keer voor de grap en het bleek aan te slaan. Dus doe ik het nu vaker. Vooral via Facebook plaats ik berichtjes."

Neppérus wilde eigenlijk een hond, maar daarvoor is ze te vaak van huis. "Daarom heb ik twee katten. Als ik weg ben hebben ze elkaar in ieder geval nog. En als je thuiskomt is het fijn als ze er zijn. Ze komen altijd even naar je toe voor een aai of een kopje. Daarna gaan ze weer hun eigen weg."

Thumbnail

 
Kat Ramses, van VVD-Kamerlid Helma Nepperus. 

Thumbnail

Ook Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66 (foto rechts) is 'gek op beesten'. "Ik heb Pien, onze Jack Russell van bijna elf jaar oud. Ik ben gek op beesten." Bergkamp vervolgt: "En het klopt dat honden supertrouw zijn. Als ik wel eens 's avonds laat thuiskom en iedereen slaapt is het heerlijk als ik dan een welkomstblafje krijg en een lik."

Het konijn van Sybrand

Onze minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft meer met varkens.  In zijn verbouwde boerderij bij Wageningen lopen kleine biggen en grote zeugen rond. Collega-politicus Sybrand Buma (CDA-leider) houdt het liever bij konijnen. Buma twittert regelmatig over Snuffie en gaf al meerdere keren via sociale media toe dat hij daar een bijzondere band mee heeft.

Thumbnail

  
Het konijn van Sybrand Buma. 

Qua aantallen is PVV'er Dion Graus de winnaar. Hij heeft een halve dierentuin. "Vogels, hamsters, konijnen en honden heb ik. En dan heb ik nog allerlei geadopteerde dieren, zoals een zeehond. Ik heb in mijn leven honderden dieren opgevangen, geadopteerd en geplaatst."  

Dieren zijn de beste en meest trouwe vrienden die een mens zich kan wensen, vindt Graus, die zich veel voor dierenwelzijn inzet. "Ze geven onvoorwaardelijke liefde."

Dierendag noemt Graus zelfs een 'heilige dag'. "Mijn Billie, Doppie, Erwtje, Watje, Nootje, Muisje, Spip en Kruimel laten me telkens weer oneerlijkheid en smerige politieke spelletjes vergeten. Helaas word ik nog iedere dag geconfronteerd met zware dierenmishandeling. Daarom zal ik zolang ik leef voor dieren blijven opkomen."

Thumbnail

Dion Graus met zijn geadopteerde zeehond.

Poezenman Geert

Zijn partijleider Geert Wilders is meer van de katten. Vorig jaar overleed Wilders' oudste kat Lola. De PVV-leider deelde dat op Twitter. 'Rust zacht lieve schat', twitterde de PVV-leider.

Geerts poes werd 22 jaar oud. Zelfs in kattenland een behoorlijk respectabele leeftijd om het kopje definitief neer te leggen. 

UPDATE 9 maart 2017: Geert Wilders heeft twee nieuwe katten uit het asiel gehaald.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore