Nederland

Iedereen kan straks eigen medisch dossier online bekijken

04 oktober 2016 14:14 Aangepast: 04 oktober 2016 14:47

Je kunt straks zelf online al je medische gegevens inzien. Tot dusver kon je alleen een papieren kopie krijgen van je dossier. Tegenstanders vrezen dat privacygevoelige informatie op straat komt te liggen.

De Eerste Kamer ging vandaag akkoord met de nieuwe wet. Die maakt het dus mogelijk dat je straks op afstand je medisch dossier kunt inkijken, en kunt zien wat artsen hebben geschreven over je gezondheidssituatie.

Tegenstanders

Tegenstanders vrezen dat gevoelige medische informatie, bijvoorbeeld over erfelijke ziektes of geestelijke problemen, voor te veel mensen is in te zien. Huisartsen vinden dat het beroepsgeheim erdoor wordt uitgehold. Als de informatie bij hen weg is, zou die overal terecht kunnen komen.

Ook zijn sommige mensen bang dat vooral het bedrijfsleven zal profiteren, dus dat commerciële partijen informatie over patiënten krijgen en die verkopen.

Gevoelige informatie

De Tweede Kamer steunde dit plan al eerder. Daar stemden in 2014 VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, Van Vliet, 50PLUS/Baay-Timmerman, 50PLUS/Klein, Groep Bontes/Van Klaveren voor. De PVV, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn tegen. De SP vreest dat bijvoorbeeld commerciële apps vragen om privacygevoelige informatie uit het dossier te uploaden. Dan ben je de zeggenschap over je medische gegevens kwijt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Artsen opnieuw in verzet tegen patiëntendossier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`