Nederland

Wiebes onder vuur over goudgerande vertrekregeling

05 oktober 2016 23:54 Aangepast: 06 oktober 2016 07:43
Beeld © ANP

'Een steen op de maag', vindt staatssecretaris Eric Wiebes de riante vertrekregeling bij de Belastingdienst. "Maar het is wel de wet. De mensen hebben er recht op", zei hij vanavond in een debat in de Tweede Kamer.

Hij sprak van 'een buitengewoon ongemakkelijk gevoel', omdat veel medewerkers kort voor hun pensionering nog een riante vertrekpremie meekrijgen. Daardoor konden ambtenaren die vlak voor hun pensioen zaten, gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling en bedragen tot soms wel 75.000 euro meekrijgen.

Veel duurder

De regeling was bedacht, omdat er 5000 banen moesten verdwijnen, maar was zo lucratief. dat veel te veel medewerkers gebruik maakten van de regeling. Daardoor pakte die veel duurder uit dan gedacht.

Wiebes benadrukte woensdag in de Kamer dat bij het opstellen van de regeling door de Belastingdienst de procedures 'overduidelijk' niet zijn gevolgd.

Kamerleden hebben forse kritiek op de affaire en zitten nog met veel vragen, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Als Wiebes voor komende dinsdag geen helderheid kan geven, dan kan deze zaak een vervelend staartje krijgen voor de staatssecretaris." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Wiebes erkent fouten: reorganisatie Belastingdienst 'onzorgvuldig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`