Nederland

Oplossingen lerarenprobleem: 'Met druppels wil de overheid een bosbrand blussen'

26 juni 2017 14:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

"De oplossingen die de overheid aandraagt voor het lerarenprobleem bevestigen dat de ernst van het probleem niet wordt ingezien." Dat stelt leraar Thijs Roovers van de belangengroep PO in Actie. "Voor een dubbeltje wil de staatssecretaris op de eerste rang zitten."

Thumbnail

Eén ding is essentieel volgens Roovers: basisschoolleraren moeten meer salaris krijgen. "Maar dat zie ik niet terug in de plannen", stelt hij. Roovers is leerkracht op een Amsterdamse basisschool en lid van de belangengroep PO in Actie. Die organiseert morgen een grote staking waarbij basischoolleerkrachten een uur lang hun werk neerleggen.

Werkloze leraren aan het werk

Vandaag maakte staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maatregelen bekend om het lerarentekort aan te pakken. Zo wil hij werkloze leraren die nu thuis op de bank zitten, weer aan het werk krijgen. Daarvoor wil hij een scholingsbudget van 1,25 miljoen uittrekken.

Leerkracht Roovers vindt dat veel te weinig. "Misschien moet de staatssecretaris zich eens afvragen waarom die leraren thuiszitten. Er is werk genoeg, maar een groot deel van deze leraren is ten onder gegaan aan de grote werkdruk. Dan kun je deze mensen wel een scholingstraject aanbieden, maar daarmee los je het probleem niet op."

Het probleem is volgens Roovers het lage salaris en de enorme werkdruk. "Maar daar hoor ik de staatssecretaris niet over. Hij komt met oude oplossingen die hij in een nieuw jasje steekt."

Druppels 

Staatssecretaris Dekker wil verder dat de zij-instroom, bijvoorbeeld van het bedrijfsleven naar het onderwijs, wordt bevorderd. Leraren uit het voortgezet onderwijs kunnen aanspraak maken op een subsidieregeling om op een basisschool te gaan werken. Roovers: "Ze willen met druppels een bosbrand blussen. Er is een tekort van 15.000 leerkrachten. Die mensen moet je lokken; met meer salaris."

PvdA-leider Asscher herhaalde vandaag dat hij de salarissen wil verhogen als er voor Prinsjesdag nog geen nieuw kabinet is. Roovers stelt dat hij daarmee nog niet geholpen is. "Die oproep van Asscher vind ik heel onduidelijk. Hij is nu ook niet aan zet, de nieuwe regering moet dit voor elkaar krijgen. De oproep van Asscher is een steun in de rug, maar het is nog lang niet zo dat het salaris daarmee ook daadwerkelijk omhoog gaat."

Meer op rtlnieuws.nl
Overheid wil werkdruk leraren aanpakken met speeddates en extra geld

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore