Politiek

Hoofdofficier van Justitie: politici, stop met aandacht vragen door fop-aangifte

08 maart 2018 11:15 Aangepast: 21 maart 2018 16:30
Beeld © ANP

Politici moeten stoppen met aangiftes doen tegen anderen om aandacht te krijgen. Dat schrijft hoofdofficier van Justitie Bart Nieuwenhuizen. Hij doet dat na aangifte van onder meer Thierry Baudet tegen minister Kajsa Ollongren. Het vragen van aandacht door de 'sjoemel-aangiftes' kost justitie veel tijd.

Nieuwenhuizen noemt die mensen in zijn column op Omroep West 'belletjetrekkers, activisten en dwarszitters'.

"Dat gebeurt in de politiek, van de plaatselijke tot de landelijke politiek aan toe. Activisten die aangifte doen, niet omdat ze willen dat er recht gedaan wordt, maar omdat ze aandacht willen. In de hoop dat de media erop springen, dat er praatprogramma’s zijn die hen uitnodigen, dat er over geschreven wordt, dat er op social media aandacht aan wordt besteed. Bingo voor de activist!"

Aangifte tegen minister en partijleider

Thierry Baudet doet begin februari aangifte tegen minister Ollongren, die de leider van Forum voor Democratie in een lezing verweet verder te gaan waar de PVV ophoudt.​ Het OM concludeerde na onderzoek dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.
 
Geert Wilders riep mensen op om aangifte te doen tegen toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom en diens PvdA-collega Hans Spekman. Groepsbelediging, vond de PVV, en het aanzetten tot discriminatie van mensen wegens hun ras. Het Openbaar Ministerie besloot Samsom en Spekman hier niet voor te vervolgen.
 

Nieuwenhuizen ziet dat de 'fop-, sjoemel- en show-aangiftes' justitie heel erg veel tijd kosten.

"Drukbezette officieren van justitie moeten al die fop-aangiftes serieus beoordelen en bekijken. En serieus beargumenteren wat met zo’n aangifte na juridische bestudering wel of niet gedaan moet worden."

ZIE OOK: Wilders: Doe aangifte tegen Samsom en Spekman

Tijd die volgens hem beter kan worden besteed aan bestrijden, opsporen en vervolgen van misdrijven. "Doe geen aangifte, alleen maar omdat je aandacht wil. Laten we het strafrecht vooral blijven inzetten voor échte problemen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Thierry Baudet doet aangifte tegen minister Ollongren

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`