Politiek

Hardere aanpak drankrijders: sneller rijbewijs kwijt

07 maart 2018 13:48 Aangepast: 07 maart 2018 14:15
Er zijn steeds minder grote alcoholcontroles. Beeld © ANP

Het kabinet werkt aan meerdere maatregelen om alcoholmisbruik achter het stuur aan te pakken. Zo moet het makkelijker worden om een rijbewijs af te pakken en moet de toegestane hoeveelheid drank achter het stuur omlaag.

In 2015 waren naar schatting 75 tot 140 verkeersdoden te betreuren door het rijden onder invloed. De ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen willen maatregelen nemen om het aantal drankrijders te verminderen. 

Hogere boete

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil de wet wijzigen, zodat de rechter beschonken bestuurders een hogere boete of een langere gevangenisstraf kan opleggen. Ook wil hij de maximumstraf verhogen voor mensen die ondanks een rijverbod toch de weg op gaan. Hij komt nog met concrete plannen.

Van Nieuwenhuizen wil de lat lager leggen om een rijbewijs af te pakken. Ervaren bestuurders moeten in het vervolg mogelijk al een keuring ondergaan als ze gepakt worden met 1,3 promille alcohol in hun bloed, nu is dat nog 1,8. 1,3 promille staat voor ongeveer vijf glazen alcohol, bij vrouwen is dat twee tot drie glazen.

De ministers melden ook nog dat het alcoholslot helemaal van de baan is. Daarmee volgen de ministers het vorige kabinet, dat in 2016 al oordeelde dat de straf te duur en niet effectief genoeg is om notoire drankrijders te straffen.

Doodgereden door dronken automobilist

Miniatuurvoorbeeld

"Ze zou gewoon gezellig Nieuwjaar gaan vieren met vriendinnen", vertelt Marjon Schuurmans uit Geffen aan RTL Nieuws. Haar dochter Anouk fietste tijdens de vorige nieuwjaarsnacht naar een feestje, toen ze werd aangereden door een dronken automobilist. Ze overleed in het ziekenhuis. "Voor ons zijn de feestdagen niet gezellig."

Lees hier het hele verhaal

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore