Ga naar de inhoud
Politiek

'Rijverbod voor alle vrachtwagens tijdens zware storm'

Een gekantelde vrachtwagen op de A27 tijdens de storm op 17 januari. Beeld © Sqvision

Het moet voor alle vrachtwagens verboden worden op de weg op te gaan tijdens code rood. Dat vindt de PvdA. "Het gaat hier om de veiligheid van de chauffeurs en de medeweggebruikers."

Op 18 januari blies een zware westerstorm 66 vrachtwagens omver, waardoor lange files ontstonden. De vrachtwagens waren de weg opgegaan ondanks code rood. 

Dom en asociaal, maar geen verbod

Het rijden met lege vrachtwagens tijdens zo'n storm noemde minister Cora van Nieuwenhuizen toen 'dom en asociaal'. "Je geeft die code niet voor niks. Dus ik vind het onbegrijpelijk dat chauffeurs toch gaan rijden omdat ze zowel hun eigen leven als dat van andere weggebruikers in gevaar brengen."

Toch meldde de minister gisteren dat een algeheel verbod om tijdens code rood te gaan rijden te ver gaat. Zo'n verbod zou volgens de minister praktisch 'erg moeilijk uitvoerbaar zijn'. Bijvoorbeeld doordat chauffeurs vaak al onderweg zijn op het tijdstip dat de waarschuwingen worden afgegeven. 

'Gewoon een boete geven' 

Een slecht plan, vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Hij vindt dat alle vrachtwagens tijdens code rood een rijverbod zouden moeten krijgen. Op het moment dat code rood wordt afgegeven zouden vrachtwagens wat hem betreft zo snel mogelijk op een veilige plek moeten parkeren. "Je kunt niet vanaf de buitenkant zien of een vrachtwagen leeg is, dus alleen een verbod voor lege vrachtwagens zou niet te handhaven zijn."

Van Dijk beseft dat zo'n verbod een financiële klap zou betekenen voor de vervoerssector, maar hij benadrukt dat code rood niet vaak wordt afgegeven."Nu zag je dat heel Nederland stil stond vanwege al die ongelukken met vrachtwagens, dat moeten we ook niet willen. Code rood heet niet voor niets code rood: dan kunnen bepaalde dingen, zoals rijden met een vrachtwagen, niet." 

Vakbond woedend: Minister laat het afweten

Vakbond CNV Vakmensen reageert woedend op de minister. "De minister trok een grote broek aan en gaf de chauffeurs de schuld. In plaats van door te pakken, laat ze het afweten en legt ze de bal weer bij de chauffeurs", zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel.

Ze noemt het onbegrijpelijk dat er geen rijverbod voor lege vrachtwagens komt. "We leggen alvast een spiegel klaar voor de minister. Die krijgt ze van ons bij de eerste vrachtwagen die bij code rood omver gaat."

Voor SP en GroenLinks gaat een rijverbod tijdens code rood op dit moment nog te ver. De SP zegt wel dat er gekeken moet worden naar een generiek verbod en de handhaving daarvan als de voorlichting van chauffeurs niet werkt. 

De heftigste beelden van de storm op 18 januari: 

Op social media waren veel heftige beelden te zien van de storm die over ons land trok. Een compilatie van de opvallendste beelden.

Meer op rtlnieuws.nl: