Ga naar de inhoud
Politiek

Slob wil geen strengere regeling ouderbijdrage, 'maar kind mag nooit de dupe zijn'

Beeld © ANP

Minister Slob ziet niets in het instellen van een maximale vrijwillige ouderbijdrage. De minister wil dat scholen nu zelf afspraken gaan maken om ervoor te zorgen dat leerlingen niet worden buitengesloten als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.

Scholen kunnen bijvoorbeeld schoolreisjes en sportdagen betalen van de vrijwillige ouderbijdrage. De hoogte van de ouderbijdrage verschilt per school: bij de ene school gaat het om enkele tientjes, maar er zijn ook scholen die honderden euro's per jaar vragen. Per kind, dus als ouder van bijvoorbeeld drie kinderen kan het zo om meer dan 1000 euro per jaar gaan.

Kinderen van ouders die het niet kunnen of willen betalen worden soms uitgesloten van deze activiteiten. Minister Slob vindt dat onacceptabel, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.   

Nog geen aanscherping 

​SP en GroenLinks willen de wet aanscherpen, meldden ze vorige week al. Dat gaat de minister op dit moment nog te ver. Hij vindt het een taak van schoolbesturen om te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen. 

Slob heeft de PO-Raad en de VO-Raad, de koepelorganisaties van basis- en middelbare scholen, gevraagd om komend schooljaar 'duidelijke afspraken te maken om incidenten te voorkomen'. Als het de scholen niet lukt om zelf afspraken te maken, zal Slob de wet aanscherpen. 

De minister ziet wel dat er op dit moment 'te vaak' incidenten zijn. "De raden gaan er dus nu mee aan de slag, om te voorkomen dat er in de toekomst nog kinderen buiten de boot vallen",  meldt de minister. 

Thomas kon de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen:

Voor het gezin van Thomas (niet zijn echte naam) was de vrijwillige ouderbijdrage een groot probleem. "De druk vanuit haar basisschool was fors. Ze zeiden: 'Wij zijn ook een onderneming met een winstoogmerk, we verwachten het geld gewoon op onze rekening."

Hij kreeg aanmaning na aanmaning en zelfs incassokosten werden in rekening gebracht. Zijn dochter moest van school wisselen.

Begin dit schooljaar spraken we met hem.

Meer op rtlnieuws.nl: