Politiek

Wet moet loonkloof tussen man en vrouw dichten: 'Het is ronduit beschamend'

06 maart 2018 06:30 Aangepast: 06 maart 2018 06:41
Beeld © iStock

Er moet nu echt een einde komen aan de ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen, vinden SP, GroenLinks, 50PLUS en PvdA. De vier partijen dienen daarom een wetsvoorstel in dat bedrijven verplicht om transparant te zijn over salarissen.

De vier partijen willen organisaties met meer dan vijftig werknemers verplichten om gelijk loon voor gelijk werk te bieden. Er moet volgens het voorstel een certificeringssysteem komen, waarbij bedrijven elke drie jaar cijfers over het salaris van de werknemers moeten tonen. 

Boetes

Als er geen sprake is van gelijke beloningen, krijgt het bedrijf nog de kans om de situatie te verbeteren. Maar als de ongelijkheid langer aanhoudt, worden er boetes opgelegd. De vier partijen volgen daarmee het voorbeeld van landen als IJsland en Duitsland, waar soortgelijke wetten werden aangenomen.

Volgens cijfers van het CBS verdienen vrouwen in Nederland ruim 16 procent minder dan mannen. Voor een deel is dat verschil te verklaren, bijvoorbeeld doordat vrouwen in bedrijfstakken werken waar de lonen lager liggen, of omdat ze vaker in deeltijd werken en daardoor minder makkelijk promoveren.

Maar een verschil van gemiddeld zeven procent is niet te verklaren, meldde het CBS eerder.

'Beschamend'

"Dat vrouwen voor hetzelfde werk minder betaald krijgen dan mannen, is ronduit beschamend. Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd dat we dat rechtzetten", zegt Jasper van Dijk (SP). "We rekenen op brede steun voor onze wet. Partijen die ons niet steunen, willen blijkbaar terug naar de vorige eeuw."

"Als je op dit moment wil aantonen dat je minder verdient dan je mannelijke collega, dan moet je talloze barrières doorbreken om daar iets aan te doen", zegt Lilianne Ploumen (PvdA). "Je moet het allemaal zelf uitzoeken. Dat is de wereld op z'n kop en daarom draaien we met dit wetsvoorstel de boel om."

De vier partijen willen nog dit parlementaire jaar hun wetsvoorstel indienen. De komende tijd gaan ze in gesprek met werkgevers, werknemers en belangengroepen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Gelijk loon voor mannen en vrouwen verplicht in IJsland
Strijd tegen de loonkloof: Duitsers mogen elkaars salaris inzien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore