Politiek

'Stef Blok saai? Hij is de natte droom van cartoonisten!'

05 maart 2018 17:58 Aangepast: 18 maart 2018 09:28
Beeld © ANP

Hij staat bekend als degelijk, zo niet saai: de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Toch gaat bij cartoonist Ruben L. Oppenheimer de vlag uit vandaag. "Blok is de natte droom van cartoonisten."

De cartoonist deed 'een klein dansje' toen hij het nieuws over Blok hoorde. De nieuwe minister is volgens hem de 'cartoonisten-natte-droom': hoofd, naam en persoonlijkheid vallen mooi samen.

"Hij is ook echt een blok met z'n hoekerige karakter, niet een type waarvan je 's avonds in de kroeg zijn hele levensverhaal hoort. Hij heeft ook iets 'vogellijks'. Als ik hem zie, dan hoor ik meteen zo'n vogelgeluid: 'Ieh! Ieh!' Ja, hij lijkt op een gier, met die kale roze kop en priemoogjes."

Cartoon uit 2012

Miniatuurvoorbeeld
Cartoon van Oppenheimer uit 2012. De VVD-fractie wilde toen 3 miljard euro bezuinigen op het budget voor Ontwikkelingssamenwerking

Zoektocht van drie weken

Dat Blok op een gier lijkt zal niet de doorslag hebben gegeven in de drie weken durende zoektocht naar een opvolger van Halbe Zijlstra. Wat wel? Blok heeft geen ervaring als diplomaat, en een bekende van hem zei in NRC zelfs dat Blok niet van reizen houdt, toch iets dat een minister van Buitenlandse Zaken regelmatig moet doen. Bij zijn vertrek uit de politiek had hij ook nog gezegd dat het tijd was voor een baan buiten de politiek. 

Toch koos premier Rutte voor Blok. Hij werd twee weken geleden gevraagd en nam de tijd om zijn beslissing te nemen. "We hebben al te veel mensen verloren in korte tijd, even geen risico's meer', dachten ze bij de VVD", zegt politiek commentator Frits Wester. "Met Blok haalt de premier veel politieke ervaring in huis. Blok was al eens fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. En in het vorige kabinet was hij minister van Wonen en later van Veiligheid en Justitie." 

Kon de VVD niemand anders vinden? "Het lijkt wel een beetje een verlegenheidsoplossing van de VVD", zegt Wester. "Alsof je Dirk Kuijt​, bij gebrek aan nieuw talent, weer terughaalt in het Nederlands elftal. Maar de VVD wilde een veilige keuze maken. Iemand met veel ervaring, die in een coalitie met maar één zetel meerderheid in de Tweede Kamer ook een verbindende rol kan spelen naar de oppositie."

Plasterk: Blok heeft grote gunfactor

Oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) heeft veel waardering voor Blok met wie hij samenwerkte in het kabinet-Rutte II. "Hij heeft natuurlijk andere politieke opvattingen dan ik, maar ik vind Blok een buitengewoon verstandige keuze. Hij roept geen weerstand op bij zijn contacten en heeft een grote gunfactor."

Blok is volgens Plasterk iemand die 'op een praktische manier' politiek bedrijft. Blok was de eerste minister van het kabinet Rutte II die een deal sloot met D66, ChristenUnie en de SGP. "Daar hebben we de hele rit op kunnen voortborduren. Dat kwam mede door de manier waarop hij dat had gedaan: mensen voelden zich niet genomen, maar hadden juist het gevoel: 'Dit smaakt naar meer'."


Miniatuurvoorbeeld

Geen spelletjes 

Plasterk denkt ook dat Blok een vertrouweling van Rutte is. "Je kunt Blok ook vertrouwen. Hij heeft mij ook vervangen toen ik geopereerd moest worden. Elke vrijdag kwam hij trouw laten weten wat er allemaal speelde op het ministerie. Hij speelt geen spelletjes, ik heb nooit het gevoel gehad dat hij achter mijn rug om VVD-zaken zat te regelen."

Dat Blok geen ervaring als diplomaat heeft, hoeft volgens Plasterk geen probleem te zijn. "Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid was hij ook de eerste niet-jurist, en toch was hij een betere minister dan veel van zijn voorgangers." 

Oppenheimer verheugt zich op het ministerschap van Blok. Deze ministersploeg kon volgens hem ook nog wel een goed cartoonhoofd gebruiken. "Na het overlijden van Lubbers zag je veel politici uit de jaren '70 en '80. Toen had je nog karakters, met allerlei van die types met raar haar. Tegenwoordig is dat wel anders. Deze ploeg heeft eigenlijk alleen Wiebes en Grapperhaus, verder zijn het toch vooral van die gladde managertypes."

Om deze leugen moest Halbe Zijlstra aftreden:

Halbe Zijlstra vertelde op een VVD-congres dat hij bij een ontmoeting met de Russische president Poetin aanwezig was.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore