Ga naar de inhoud
Politiek

Steeds minder slachtoffers criminaliteit doen aangifte: 'Ik ga er liever zelf op af''

Ondernemer Roel Mulder doet geen aangifte meer.

Het aantal woninginbraken, geweldsdelicten en diefstallen nam vorig jaar opnieuw af, maar de bereidheid om daar aangifte van te doen blijft heel laag. Afgelopen jaar zei maar een kwart van de slachtoffers daadwerkelijk aangifte te hebben gedaan. Ondernemer Roel Mulder herkent dat: "Ik begin er niet meer aan, er gebeurt toch niets mee."

In 2012 werd bij 29 procent van de ondervonden delicten aangifte gedaan bij de politie, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 is dat nog maar bij 24 procent het geval. We doen vooral minder vaak aangifte van inbraak, zakkenrollen en beroving.

Eigen rechter spelen

Roel Mulder, eigenaar van een bloemenwinkel in Almere, is het vertrouwen in de politie volledig verloren. Hij deed in zijn leven zo'n zes keer aangifte, vooral vanwege vandalisme. "Omdat ze bijvoorbeeld met een soort luchtbuks mijn ramen vernielden", zegt hij tegen RTL Nieuws. Maar met zijn aangiften werd nooit iets gedaan. "Ik heb er al die keren nooit wat van gehoord."

Dus doet de ondernemer geen aangifte meer. Het heeft toch geen zin, vindt hij. "Ik ga er liever zelf op af want een ander doet het niet meer voor me."

Plaatsgenoot Frances Kroesen blijft aangifte doen, maar ze heeft wel minder vertrouwen in de politie na de aangifte van haar 80-jarige vader. Zijn tas werd gestolen in een schoenenzaak. "Er waren camerabeelden van de roof. Ik heb dat ook tegen de politie verteld. Om de dag belde ik met de winkel of de politie de beelden al had opgehaald."

Miniatuurvoorbeeld
Frances Kroesen

Ze kreeg steeds 'nee' als antwoord. Toen ze dreigde naar het college van Burgemeester en Wethouders te stappen en contact op te nemen met lokale krant, kwam de politie in actie. De dader is uiteindelijk gepakt. Voor Frances een les: "Ook de volgende keer blijf ik er als een pitbull achteraan gaan. Net zo lang totdat ze met mijn aangifte aan de slag gaan."

VVD start meldpunt

In Almere is de plaatselijke VVD onlangs een meldpunt gestart waarbij inwoners terecht kunnen met klachten over aangiftes. Dat deden Frances en Roel allebei. Het is geen representatief onderzoek, maar volgens VVD'er Ulysse Ellian geeft het wel een signaal: "Mensen voelen zich onvoldoende gehoord en dat leidt er toe dat ze minder vertrouwen hebben in de politie." De VVD wil dit probleem dan ook opnieuw op de kaart zetten in Almere.