Politiek

Thierry Baudet wil alsnog vervolging van minister Ollongren

01 maart 2018 18:13 Aangepast: 08 maart 2018 22:29
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De voorman van Forum voor Democratie (FVD), Thierry Baudet, wil alsnog een vervolging van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) afdwingen. Volgens Baudet heeft zij hem afgeschilderd als racist.

Het Openbaar Ministerie liet eerder vandaag weten geen reden te zien om Ollongren te vervolgen voor smaad en laster. Advocaat en FVD-kamerlid Theo Hiddema wil daarom een artikel 12 sv-procedure starten. Een gerechtshof gaat zich dan over de zaak buigen en bekijkt of vervolging een kans maakt.

Afstand van uitspraak

Aanleiding voor de aangifte van Baudet was een lezing die Ollongren onlangs in Nijmegen hield en waarin zij Baudet beschuldigde van het betrekken van ras in het politieke debat. Ze verwees naar een omstreden uitspraak van zijn Amsterdamse partijgenoot Yernaz Ramautarsing. Die zei ooit in een interview dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen.

In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet daarna afstand te nemen van die uitspraak. Volgens Ollongren 'gaat FVD verder waar de PVV ophoudt'. Hiddema noemde haar uitspraken eerder al 'strafwaardig en ook een minister onwaardig' en stelde dat zij een veroordeling voor smaad en laster niet kan ontlopen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore