Nederland

PvdA wanhopig op zoek naar een vrouw

07 oktober 2016 23:15 Aangepast: 08 oktober 2016 11:42
Beeld © ANP

De PvdA is op zoek naar een vrouw die zich kandidaat wil stellen voor het lijsttrekkerschap. Zelfs oud-Kamerlid Myrthe Hilkens werd door de partij benaderd, zegt ze in het televisieprogramma @Z op RTL Z. "Maar ik ben geen lid meer."

In maart zijn er verkiezingen en tot nu toe hebben zich alleen mannen gemeld die de lijst willen aanvoeren. Hilkens sloeg het aanbod af omdat ze geen lid meer is van de partij en omdat 'vrouwenschouders niet bedoeld zijn als trap zodat mannen daarop omhoog kunnen klimmen.'

Heel opmerkelijk vond politiek commentator Frits Wester de vraag van de PvdA aan Hilkens. "Er is geen vrouw beschikbaar, geen vrouw wil kennelijk. En dan vragen ze iemand die geen lid meer is: je bent kansloos, maar doe wel nog even mee. Je wilt toch geen excuus-Truus zijn."

Beoogd lijsttrekker

Een aantal politieke partijen proberen evenveel mannen als vrouwen op de kandidatenlijst te zetten om zo een afspiegeling van de samenleving te zijn. De meeste partijen hebben op zijn minst al een beoogd lijsttrekker, behalve de PvdA.

Daar wordt een strijd verwacht tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Diederik Samsom heeft al laten weten dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor het lijsttrekkerschap. De verwachting is dat Lodewijk Asscher zich binnen enkele weken in de strijd zal mengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore