Politiek

Kamerlid GroenLinks wist van ernstig wangedrag medewerkers Oxfam

01 maart 2018 18:07 Aangepast: 02 maart 2018 10:18
Tom van der Lee was tot vorig jaar directielid bij Oxfam Nederland. Beeld © ANP

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee was als directielid van Oxfam Novib in algemene zin op de hoogte van het ernstige wangedrag van Britse medewerkers. In een interview met RTL Nieuws zegt hij dat hij niet doorvroeg naar de ernst van het wangedrag. En dat hij dat betreurt.

Van der Lee was tot vorig jaar campagnedirecteur en bestuurslid van Oxfam Novib Nederland. Hij vindt achteraf dat die organisatie de misstanden direct naar buiten had moeten brengen toen die in 2012 bekend werden. "We hadden dit als organisatie beter moeten doen. En omdat ik directielid was, ben ik daarvoor medeverantwoordelijk."

ZIE OOK: Kamerlid Van der Lee over seksschandaal Oxfam: 'Ik bied slachtoffers excuses aan'

In 2012 werd bekend dat hulpverleners van de Britse tak van Oxfam seksfeesten hielden met minderjarige prostituees op Haïti. De hulpverleners waren op het eiland vanwege de zware aardbeving in 2010. Er ging ruim 8 miljoen euro Nederlandse geld naar de Britse tak van de hulporganisatie.

Het GroenLinks Kamerlid zegt destijds slechts in algemene zin te zijn geïnformeerd over het ernstige wangedrag. De algemeen directeur van Oxfam Novib, Farah Karimi, zou verder opheldering vragen. Van der Lee heeft zich er niet meer mee bemoeid, maar betreurt nu dat hij niet heeft doorgevraagd om het hele verhaal op tafel te krijgen. De algemeen directeur van Oxfam Nederland bood eerder al haar excuses aan.

Lees het hele interview:
Kamerlid Van der Lee over seksschandaal Oxfam: 'Ik bied slachtoffers excuses aan'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore