Politiek

'Groenste kabinet' Rutte III rijdt veelal benzineslurpers en dat moet veranderen

28 februari 2018 18:55 Aangepast: 08 maart 2018 07:03
Mark Rutte rijdt in verschillende auto's vanwege de veiligheid. Beeld © ANP

Rutte III noemt zich dan wel 'het groenste kabinet', het merendeel rijdt nog in benzineslurpende BMW's en Audi's rond. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vindt dat dit moet veranderen en wil dat er snel meer elektrisch gereden moet worden. Dat kan nog weleens een lastige klus worden.

Momenteel rijden zes van de 24 bewindspersonen in een hybride auto. De rest rijdt nog in onzuinige benzineslurpers. Vooral Audi's zijn populair bij de ministers en staatssecretarissen. Daarna volgen BMW en Mercedes, zo bleek uit een eerder onderzoek van het AD. 

Snel elektrisch

D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven laat in een brief naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren weten dat eind dit jaar 15 bewindslieden hybride zullen rijden. Hybride auto's rijden zowel op de verbrandingsmotor als op de elektrische motor, waardoor de uitstoot lager is. 

Het wagenpark van de overheid moet steeds zuiniger worden, zegt Van Veldhoven. In 2020 moet een kwart van het wagenpark elektrisch zijn, als het aan de staatssecretaris ligt. Ze wil ook de ministers en staatssecretarissen aandringen om elektrisch te rijden. Dat kost ook nog even tijd omdat er lopende contracten zijn voor het wagenpark. 

Miniatuurvoorbeeld

Minister Cora van Nieuwenhuizen rijdt in een hybride dienstauto rond. 

Veel problemen

Het streven om snel meer elektrische auto's rond te laten rijden, kan nog wel eens een lastige klus gaan worden. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat liet begin dit jaar nog weten aan RTL Nieuws dat er nog veel problemen zijn met de elektrische auto's en dat daardoor het wagenpark voor topambtenaren voorlopig niet wordt vervangen door volledig elektrische auto's.

"De actieradius is nog te klein, blijkt uit een pilot met drie Tesla's. Als je na een werkbezoek een lege auto hebt, is dat niet handig." Volgens hem zijn er ook nog lang niet genoeg laadpalen beschikbaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Minister Carola Schouten rijdt ook al hybride.

Meer op rtlnieuws.nl
Topambtenaren gaan nog niet in Tesla's rijden: opladen het probleem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore