Politiek

Kamerleden bedreigd na aanval Turkse media

24 februari 2018 18:45 Aangepast: 24 februari 2018 19:50
Beeld © En Son Haber

Turkse media hebben het gemunt op vijf Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond. Ze worden uitgemaakt voor landverraders omdat de Tweede Kamer expliciet de Armeense genocide erkent. De Kamerleden worden via social media bedreigd, zeggen ze tegen RTL Nieuws.

De Tweede Kamer stemde afgelopen donderdag voor de erkenning van de Armeense genocide. Een minister of staatssecretaris zal deel nemen aan de herdenking van de volkerenmoord van een eeuw geleden. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor. Alleen DENK was tegen.

'Moederland verraden'

Op de website En Son Haber is vanochtend de aanval op de vijf Kamerleden geopend. Het gaat om Dilan Yesilgöz (VVD), Cem Lacin (SP), Sadet Karabulut (SP), Zihni Özdil (GroenLinks) en Nevin Özütok (GroenLinks) 

"De vijf Turken die het moederland hebben verraden", is er te lezen. Ook andere Turkse nieuwssites komen met vergelijkbare berichten.

Bedreigingen op social media

De Kamerleden krijgen sinds vanochtend via social media talloze bedreigingen en scheldpartijen binnen. "Ik krijg constant meldingen van haatberichten binnen. Er wordt heel veel gescholden, dat ga ik niet letterlijk vertalen, en er komen ook bedreigingen binnen," zegt SP'er Lacin. 

Ook Özdil (GroenLinks), die afgelopen donderdag vanwege een longontsteking niet bij de stemming in de Tweede Kamer was, krijgt een 'onophoudelijke' stroom van bedreigingen en scheldpartijen over zich heen. "Er komt van alles binnen. De meest creatieve scheldpartijen, maar ook bedreigingen. Ik maak van alles screenshots en zal van de meest concrete bedreigingen aangifte doen."

'Ik ben gewoon een Nederlander'

Het doel van alle berichten is volgens Özdil duidelijk: intimidatie. "Maar ik ga mijn mond niet houden. Ik ben een Nederlands Kamerlid en daar ben ik trots op. Deze berichten zijn schandelijk, dit is echt demonisering. De boodschap is: je bent van Turkse afkomst, dus je mag dit niet vinden. Dat is op zijn zachts gezegd heel kwalijk." 

Ook Lacin is niet van plan om zijn mond te gaan houden. "Ik vind het echt een kwalijke zaak. Ik ben hier geboren en getogen. Ik ben gewoon een Nederlandse volksvertegenwoordiger."

'DENK voedt dit'

DENK-leider Kuzu gaf donderdag een interview aan Ahaber, een Turks nieuwsmedium, over het feit dat de Kamer de Turkse genocide erkent. Daarin zei Kuzu dat Nederlandse politici met een Turkse afkomst kleur moeten bekennen.

"DENK is dit soort haatberichten aan het voeden", zegt Ozdil. "Prima, maar ga het dan niet steeds over 'verbinding' hebben in de Tweede Kamer.

Kuzu: Haat komt van twee kanten

Kuzu benadrukt in een reactie aan RTL Nieuws dat hij de bedreigingen afkeurt. "Ik vind dat mensen inderdaad het recht hebben om te weten van kandidaat-raadsleden hoe ze staan in deze discussie. Maar mensen moeten niet doen alsof wij de daders zijn. Wij hebben dit onderwerp niet op de agenda gezet. Ik krijg nu ook bedreigingen binnen, het komt van twee kanten. Iemand zegt bijvoorbeeld net tegen me op Facebook dat er 10.000 euro op mijn hoofd staat."

De discussie over het erkennen van de Armeense genocide is volgens de DENK-leider een jaarlijks terugkerend ritueel. "Mensen van Turkse komaf worden beoordeeld en veroordeeld. Als je het erkent, dan deug je. Als je de kwalificatie genocide niet wenst te gebruiken dan deug je niet, dan hoor je er niet bij en moet je je mond houden."

Waarom de strijd rond de genocide voortduurt:

​Nederland zal dit jaar een vertegenwoordiger naar de herdenking sturen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore