Ga naar de inhoud
Politiek

Ondanks hevig verzet van oppositie verdwijnt het referendum

Beeld © ANP

Het raadgevend referendum wordt afgeschaft en over die afschaffing komt geen referendum. Dat is de uitkomst van het debat erover, gisteravond. De oppositie verzette zich flink tegen de afschaffing.

Oppositiepartijen hadden veel kritiek op de argumenten van minister Kajsa Ollongen van Binnenlandse Zaken, haar partij D66 en de andere coalitiepartijen, maar die hielden voet bij stuk.

ZIE OOK: Afschaffen referendum doet pijn: 'Dit deugt niet'

Groot kritiekpunt is dat het kabinet het raadgevend referendum afschaft en het tegelijkertijd onmogelijk maakt dat burgers hier nog hun mening over kunnen geven. De hele oppositie, zelfs de SGP, die tegenstander is van het referendum, steunt het voorstel van GroenLinks om dit alsnog mogelijk te maken.

De discussie was opnieuw bijzonder fel, net als afgelopen donderdag, toen het tumultueuze debat werd onderbroken. Thierry Baudet van Forum voor Democratie moest van Kamervoorzitter Khadija Arib zelfs zijn woorden terugnemen toen hij minister Ollongren 'sluipmoordenaar van de democratie' noemde.

Motie van wantrouwen

Een motie van wantrouwen van Baudet tegen Ollongren kreeg alleen steun van de PVV en de Partij voor de Dieren. Toch waren ook andere oppositiepartijen keihard voor de minister en haar partij D66.

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak denkt dat als iets het wantrouwen in de politiek gaat voeden, het de manier is waarop de coalitie het referendum afschaft. D66-Kamerlid Rob Jetten hield vol dat het raadgevend referendum niet effectief is, maar zei ook dat de afschaffing 'voor andere fracties in de coalitie belangrijker was dan voor ons'.

Meer op rtlnieuws.nl: