Politiek

Afschaffen referendum doet pijn: 'Dit deugt niet'

20 februari 2018 18:35 Aangepast: 03 maart 2018 05:57
Boris van der Ham. Beeld © RTL Nieuws

Boris van der Ham is één van de bedenkers van het raadgevend referendum. Nu wil het kabinet 'zijn' wet volledig schrappen en dat doet pijn bij het oud-Kamerlid van D66.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) verdedigt de afschaffing van het raadgevend referendum vanavond opnieuw in de Tweede Kamer. Vorige week eindigde het debat chaotisch. Na uren debat vroeg de voltallige oppositie het debat te schorsen en de Raad van State om verdere uitleg van het eerdere advies te geven. 

Ollongren houdt vol

Ollongren lag vorige week vol onder vuur in het debat. "Een dikke vinger naar de bevolking", noemde SP-Kamerlid Ronald van Raak de voorgenomen afschaffing van het raadgevend referendum. PVV-Kamerlid Martin Bosma had zijn begrafenispak aangetrokken op de 'zwarte dag'. Volgens hem wordt een einde gemaakt aan de eerste echte vernieuwing van het politieke bestel sinds de negentiende eeuw. 

Vanavond zal die kritiek niet minder zijn. Toch zal Ollongren volhouden, heeft ze al laten weten: het referendum moet worden afgeschaft. De minister heeft goede hoop dat ze het debat nu wel zal afronden en de steun krijgt van de meerderheid van de Kamer. 

'Pas het dan aan'

Het afschaffen van de wet deugt niet, vindt Boris van der Ham. Hij stond in 2005 samen met GroenLinks en D66 aan de wieg van het raadgevende referendum. Nee, de wet is niet ideaal, vindt hij. Maar helemaal afschaffen? Dat is onzin, zegt het oud-Kamerlid. "Het is heel gek dat je een democratisch instrument van burgers afneemt en er niets voor in de plaats geeft."

Van der Ham vindt het ook pijnlijk dat juist zijn partij het afschaffen van de wet mogelijk maakt. D66 had zich tenslotte jarenlang hard gemaakt voor de wet. Het raadgevende referendum had een opstapje moeten zijn naar een echt bindend referendum. Hij vindt dat zijn partij had moeten proberen de huidige wet aan te passen. "Als je als partij echt staat voor mensen betrekken bij de politiek, dan moet je met een alternatief komen."

Oproep: ga massaal stemmen

Van der Ham wil daarom ook een oproep doen: ga massaal stemmen bij het komende referendum over de tapwet. "Ga in ieder geval stemmen om aan de politiek te laten zien: hoe u nu met ons omgaat, dat kan niet."

De minister is het niet met de kritiek van haar partijgenoot eens. De huidige wet zorgt volgens haar juist voor 'onduidelijkheid en mist'. "Wat ik slecht vind voor het vertrouwen van mensen in de politiek is een raadgevend referendum waarmee je keuze van 'ja' of 'nee' lijkt voor te leggen, maar als het nee wordt, komen mensen er later achter dat de regering helemaal niet dat advies hoeft op te volgen."  

Slecht voor vertrouwen  

Het afschaffen van het referendum is volgens deskundigen slecht voor het vertrouwen in de politiek. Mensen die zich al niet goed vertegenwoordigd voelen, verliezen weer een kans om hun stem te laten horen. 

Zo waarschuwden 18 politicologen en bestuurskundigen afgelopen weekend in NRC dat middelbaar- en lageropgeleiden hun 'wantrouwen in de politiek bevestigd zien' als het referendum wordt afgeschaft. "Juist de lager- en middelbaar opgeleiden maken minder gebruik van andere participatiekanalen. Juist zij worden door vertegenwoordigende organen inhoudelijk minder goed gerepresenteerd. En juist zij hebben minder vertrouwen in de politiek dan de hoogstopgeleiden."  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore