Politiek

SP-leider Marijnissen: 'Sleepwetreferendum gaat óók over democratie'

20 februari 2018 00:18 Aangepast: 20 februari 2018 00:18
Marijnissen was via een hologram op vier plaatsen tegelijk te zien. Beeld © ANP

Het referendum over extra bevoegdheden voor de inlichtingendiensten is ook een referendum over de democratie, vindt SP-leider Lilian Marijnissen. Dat zei ze bij de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Een stem tegen de sleepwet, zoals ze de wet noemt, zou een stem zijn 'vóór het referendum en vóór onze democratie', zei Marijnissen. De gemeenteraadsverkiezingen vallen samen met het referendum.

ZIE OOK: Chaotisch en fel debat over afschaffing referendum

Dat is mogelijk het laatste raadgevend referendum, want het kabinet wil dat afschaffen. Dat daar zoveel vaart achter gezet wordt, steekt Marijnissen. Ze zegt dat 'we niet mogen accepteren dat een democratisch recht wordt afgepakt'.

'De leugen regeert'

"Nederland wordt bestuurd door carrièrepolitici die leven in hun eigen wereld, met hun eigen regels en hun eigen moraal". In Den Haag regeert volgens haar de leugen, wat nog maar eens zou blijken uit de affaire rond minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra.

Marijnissen hield haar toespraak in Haarlem, maar leek dankzij hologramtechniek in vier steden tegelijk op het podium te staan. Ze hamerde verder op extra agenten en politiebureaus.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore