Politiek

Russische Elena doet aangifte tegen 'discriminerende' Pechtold: 'Russen zijn boos'

17 februari 2018 18:56 Aangepast: 17 februari 2018 21:53
Elena Plotnikova deed aangifte tegen de D66-leider

De Russische Elena uit Breda heeft aangifte gedaan tegen D66-leider Pechtold vanwege zijn omstreden uitspraak over Russen. Sindsdien roeren meer Russen en Nederlanders zich. Strafrechtdeskundige Theo de Roos noemt Pechtolds uitspraak, die hij later overigens nuanceerde, 'discriminerend'.

Sinds dat Elena Plotnikova uit Breda bekendmaakte aangifte te doen, stromen de steunbetuigingen binnen. "Van Russen maar ook van Nederlanders. Heel veel mensen vinden de uitspraak van Pechtold absoluut niet kunnen", vertelt Elena tegen RTL Nieuws, actief voor de SP in Breda en pro-Russische activiste. "Ik ken zeker meer mensen die aangifte willen gaan doen of dat al hebben gedaan."

Het Brabants Dagblad doet melding van drie Brabantse Russen, onder meer van de Tilburgse lerares Lioudmila van Osch. Ook een Tilburger van Russische origine deed aangifte.

D66-leider Pechtold zei maandag tegenover de NOS over Russen het volgende: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet." Dat zei hij nadat Halbe Zijlstra onder vuur was komen te liggen. Zijlstra trad af vanwege een leugen over een bezoek aan Poetin.  Later nuanceerde Pechtold deze uitspraak. Hij bedoelde niet alleen maar alleen Russen, maar alleen Russisische politici.

'Beledigend' en 'kwetsend'

De Russische Elena noemt de Russen-uitspraak van D66-leider Pechtold 'beledigend' 'en 'kwetsend'. Ze heeft daarom aangifte gedaan bij de politie. Dat ging nog niet zo makkelijk, vertelt ze. "Ik kreeg eerst te horen dat het zonde van mijn tijd was en dat er geen tijd was om aangifte te doen. Ik ben een dag later terug gegaan en kon toen wel aangifte doen."

Miniatuurvoorbeeld
De aangifte van Elena (foto: Elena Plotnikova)

'Discriminerend'

Volgens strafrechtdeskundige Theo de Roos is de Russen-uitspraak van de D66-leider 'discriminerend'.  "Als hij dit letterlijk zo heeft gezegd is dit een foute uitspraak. Het gaat hier om een interpretatie van het begrip 'ras' volgens het wetboek van strafrecht. Die interpretatie is heel ruim. Maar als je een heel volk, in dit geval Russen, wegzet als een groep mensen die de waarheid niet serieus neemt, dan ga je generaliserend te werk. Dat is fout en dat valt onder discriminatie. Dat Pechtold het later heeft genuanceerd is terecht en goed, maar het kwaad is eigenlijk al geschied."

De Roos vervolgt: "Een invuloefening: vervang het woord Russen eens door Marokkanen. En vraag je dan af, wat voor commotie je krijgt. Het is echt een onhandige en foute uitspraak van Pechtold."

Dat is precies wat Elena ook bedoelt; "Omdat het over Russen gaat, krijg je veel minder reactie. Over Russen kun je blijkbaar alles zeggen. Dat is gewoon niet eerlijk."

Verontwaardiging onder Russen

Ook Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische geschiedenis en politiek, noemt Pechtolds uitspraak 'onnozel'. Van Koningsbrugge is ook directeur van het Nederland-Rusland Centrum en werkt veel samen met Russen. "Ik heb veel Russen en Nederlanders over de uitspraak gesproken. Het is slecht gevallen omdat Russen hiermee makkelijk over één kam worden geschoren", zegt Van Koningsbrugge. "Niet alleen onder Russen trouwens. Ook onder Nederlanders."

Hij besluit: "We hebben al een moeilijke verhouding met de Russen, dan maak je het nog erger. Pechtold zal het ongetwijfeld in de hitte van het moment hebben gezegd, maar dan nog is het onverstandig. Je moet als politicus geen scheuren maken tussen groeperingen. De verhoudingen zijn al moeilijk genoeg."

Meer op rtlnieuws.nl:
Zware week voor Rutte: waarom mist hij zijn vertrouwelingen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore