Politiek

Meer dan helft D66-senatoren is óf zelf geen donor, óf wil het niet zeggen

17 februari 2018 09:49 Aangepast: 17 februari 2018 10:01
De nieuwe wet werd dinsdag aangenomen. Beeld © ANP

Een aantal Eerste Kamerleden van D66 heeft zich niet geregistreerd als donor of wil uit privacyoverwegingen niet zeggen of dat is gebeurd. Dat blijkt uit een rondgang onder de ja-stemmers in het debat over de nieuwe donorwet.

Die uitkomst is opmerkelijk, omdat juist D66 de partij is die ervoor heeft gezorgd dat er een nieuwe donorwet komt. Vanaf 2020 is ook iedereen die zich niet registreert automatisch donor. D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra heeft de initiatiefwet afgelopen dinsdag met bloed, zweet en tranen door het parlement geloodst.

Bent u zelf donor?

RTL Nieuws vroeg alle 38 voorstanders van de nieuwe donorwet in de Eerste Kamer of ze zelf een donorcodicil hebben. Dat leidt tot het volgende resultaat:

  • 24 senatoren staan geregistreerd als donor
  • 5  senatoren hebben zich (nog) niet geregistreerd
  • 7 senatoren willen uit privacyoverwegingen niet zeggen of ze zich hebben geregistreerd
  • 2 senatoren waren onbereikbaar en reageerden niet op een e-mail

'Is privékwestie'

Bij D66 zijn twee van de tien senatoren niet geregistreerd als donor en willen vier senatoren er niets over kwijt. Henriëtte Prast en Herman Schaper geven aan dat het er nog niet van is gekomen; de laatste omdat hij lang in het buitenland heeft gezeten. Maar Thom de Graaff, Hans Engels, Joris Backer en Petra Stienen willen de vraag niet beantwoorden. Zij vinden het een privékwestie. "Dat deel ik alleen met mijn naasten," zegt Stienen.

Je zou meer openheid verwachten van de partij die juist wil dat zo veel mogelijk mensen donor worden. Maar de zwijgzaamheid wil niet zeggen dat deze senatoren niet geregistreerd staan. Paul Schnabel wil bijvoorbeeld wel kwijt dat hij een codicil heeft, maar voegt daar direct aan toe dat dat RTL Nieuws eigenlijk niets aangaat.

Joris Backer zegt dat hij onderscheid wil blijven maken tussen zijn politieke verantwoordelijkheid en privézaken. "Ik heb de nieuwe donorwet uit volle overtuiging gesteund, omdat ik vind dat de wetgever aan de burger mag vragen om actief te registreren. Dat betrek ik ook op mijzelf. Daar kunt u van op aan."

'Nog niet van gekomen'

Niet alleen bij D66 zijn er senatoren die niet geregistreerd staan. Tineke Strik van GroenLinks geeft ruiterlijk toe dat het daar nog niet van is gekomen. "Ik ben één van die luie Nederlanders die nog geen initiatief heeft genomen", bekent ze. "Maar ik wil wel doneren. Het is maar goed dat de nieuwe wet er komt, want dan zijn mensen zoals ik automatisch donor."

Ook senator Bob Ruers van de SP is nog geen donor. "Maar ik ga het wel regelen", verzekert hij. En dat zegt ook Jan Nagel van 50PLus.

Donorwet geeft Patricia hoop

Patricia (57) staat al vier jaar op de wachtlijst voor donorlongen. Ze lijdt aan COPD.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore