Politiek

'Forum voor Democratie is een politieke sekte aan het worden'

16 februari 2018 17:45 Aangepast: 01 maart 2018 00:26
Thierry Baudet tijdens het debat in de Balie. Beeld © ANP

Het zojuist geroyeerde lid Arthur Legger maakt zich grote zorgen over Forum voor Democratie. "De partij was opgericht om de politiek te democratiseren. Maar het is steeds meer een politieke sekte geworden met als doel: een pure Nederlandse cultuur te maken."

De onrust binnen Forum voor Democratie duurt voort. Weer drie leden die kritiek hebben op de koers van de partij van Thierry Baudet zijn geroyeerd. "Ik kreeg zojuist een mail binnen waarin stond dat mijn lidmaatschap beëindigd is", zegt historicus en ondernemer Arthur Legger. Hij stond nummer 12 op de landelijke kandidatenlijst van Forum.

In de mail staat dat hij 'de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze, zowel intern als via de media, geprobeerd heeft de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur te ondermijnen'. En verder: "Uw acties zijn buitengewoon schadelijk voor Forum voor Democratie. Gelet daarop heeft het partijbestuur besloten uw lidmaatschap op te zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
De mail die de drie geroyeerde leden hebben gekregen.

'Idioot'

Miniatuurvoorbeeld

Legger vindt het te idioot voor woorden: "Ik heb onlangs een interne mail naar het bestuur gestuurd. De strekking van die mail is dat ik vind dat de partij zich aan de regels moet houden die horen bij een democratische vereniging. Die mail is via via in de media terechtgekomen." De ondernemer legt zich niet neer bij het besluit. "Ik ga dit aankaarten bij de Commissie van Beroep."

Daar is alleen een vreemde situatie gaande. "Op 1 februari heeft het bestuur bepaald dat het bestuur invulling gaat geven aan de commissie. Een commissielid is vervolgens geroyeerd en wordt nu mogelijk vervangen door iemand uit het bestuur. Ongelooflijk."

Volgens Legger is er een enorme 'top down' manier van besturen. "Thierry Baudet bepaalt alles. Samen met zijn vriendje Henk Otten (penningmeester. red.) Het is totaal on-democratisch. We hebben twee formele algemene ledenvergaderingen gehad. Eentje in 2016 en eentje in 2017. De statuten zijn nooit aan de leden ter stemming voorgelegd. Er worden geen notulen gemaakt. Er is geen interesse in meningen. Er is geen overleg en geen ruimte voor kritiek."

De rest van de contacten gaan via informele ontmoetingen en appgroepen, zegt Legger. 

Sekte 

Volgens het geroyeerde lid is er sinds oktober veel veranderd op negatieve wijze. "Het doel van Forum was in eerste instantie de politiek democratiseren. Daarom ben ik er bij gegaan. Maar we zijn een politieke sekte geworden. De koers is richting het extreme getrokken. Namelijk met het doel: een puur Nederland vormen."

Het maakt de ondernemer verdrietig. "Ik maak me grote zorgen over de partij."

Maar het is ook fascinerend, vindt hij. Volgens Legger maakt Baudet zich geen zorgen om nieuwe kandidaten te krijgen. "Hij zegt steeds: kijk hoe hard wij groeien. Kijk naar al die leden. Als stappen er nu 200 uit, dan hou ik toch nog 23000 over. Hij heeft genoeg om uit te putten. Als het je niet bevalt dan ga je maar weg, en anders dan word je geroyeerd. Zo blijkt."

Meer op rtlnieuws.nl:
Baudet beschuldigt kritische leden in mail van 'ondoordacht geklooi'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore