Politiek

Frits Wester: 'Lubbers had zijn nukken, maar ik heb ontzettend veel van hem geleerd'

14 februari 2018 20:10 Aangepast: 27 februari 2018 20:19
Ruud Lubbers in 1993.

Politiek commentator Frits Wester heeft vanaf 1985 jarenlang met Ruud Lubbers samengewerkt. Wester begon toen 'als klein jochie' als voorlichter bij het CDA. Lubbers was toen al twee jaar premier: Wester: "Ik keek enorm tegen hem op."

Frits Wester: "Ik kende Lubbers al uit mijn periode bij de jongerenorganisatie van het CDA, het CDJA. Daar was ik sinds mijn zestiende lid van. Toen ik in 1985 op 23-jarige leeftijd als voorlichter aan de slag ging bij de CDA-Tweede-Kamerfractie ben ik hem pas echt gaan kennen."

Interesse in je mening

We schrijven 1986. Een roerige periode. Verkiezingstijd. "Het was een man waar je, zeker als jong ventje, enorm tegenop keek. Ook al was hij premier, Lubbers was altijd heel geïnteresseerd in je mening. Die interesse vond ik heel bijzonder.  Vervolgens trok hij daarna zijn eigen conclusie maar wel op zo'n manier dat iedereen het gevoel had dat hij écht goed naar je geluisterd had."

Thumbnail

Lubbers met Nelson Mandela en Wim Kok

Wester vervolgt: "Ik heb vooral veel met hem te maken gehad toen ik hoofd voorlichting van de CDA Tweede Kamerfractie was. Toen was ik 28 jaar. In de periode was Elco Brinkman fractievoorzitter. Ik heb toen heel veel gesprekken met Lubbers gevoerd op het Torentje en op het Catshuis. Ook ben ik veel met hem het land in geweest. Ik heb urenlange gesprekken achterin de dienstauto met hem gevoerd. Hij had zware baardgroei, hij moest zich twee keer op een dag scheren, dus hij had ook altijd een scheerapparaat bij zich."

"De gesprekken waren altijd leerzaam. Zijn kijk op de politiek en zijn manier om dingen geregeld te krijgen. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd."

Miniatuurvoorbeeld

Elco Brinkman en Ruud Lubbers tijdens een CDA-congres waarbij Brinkman wordt gekozen tot fractievoorzitter in 1993. 

Wester herinnert zich dat Lubbers opeens op een zondagmiddag voor je deur kon staan. "Ik zie hem nog staan. In een rood AGU-regenpak. Dan was hij op de fiets gekomen en belde hij aan. Hij zei dat-ie gewoon even langskwam voor een kopje thee. 'Ach ik ben in de buurt en kom even aan', zei hij dan. Maar op een gegeven moment, dat wist je van tevoren, waren die bezoekjes eigenlijk wel met een reden. Hij had je toch even nodig voor iets zakelijks."

Contact werd stroever

Op een gegeven moment werd het contact tussen Wester en Lubbers stroever. "Rond 1993 kreeg Lubbers steeds meer twijfels over zijn zelf aangewezen opvolger: Elco Brinkman. Ik werkte voor Brinkman, maar deed ook alle partijpolitieke dingen voor Lubbers. De twee raakten steeds verder van elkaar verwijderd. De band tussen de twee nam op een gegeven moment desastreuze vormen aan met een dramatisch resultaat voor het CDA bij de verkiezingen van 1994."

"Daarna is het tussen mij en Lubbers eigenlijk nooit meer helemaal goed gekomen. Maar dat laat onverlet dat ik politiek heel veel van de man geleerd heb. De manier waarop de macht werkt en hoe je politiek dingen voor elkaar krijgt, maar ook dat aan die macht schaduwkanten zitten. Dat zag je ook bij Lubbers. Het was ook een man met nukken, maar een erg goed premier en een bijzonder mens om mee samen te werken. En iemand waar ik ontzettend veel van heb geleerd."

Ruud Lubbers, politiek zwaargewicht

 

 

`