Politiek

Lubbers was een 'intelligent, wijs en betrokken mens'

14 februari 2018 19:31 Aangepast: 14 februari 2018 23:16
Lubbers in 2013. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte noemt Lubbers een 'intelligent, wijs en betrokken mens', en de koning noemt hem een 'groot staatsman'. Reacties op het overlijden van de oud-premier.

Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang, schrijft CDA-leider Sybrand Buma in een verklaring. "Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was."

ZIE OOK: Oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden

Nederland is Lubbers veel dank verschuldigd, schrijft Buma, 'voor de doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst'.

'Groot staatsman'

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken Lubbers als 'een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel'. Ze wijzen erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. "Latere generaties konden daarop voortbouwen."

Premier Rutte geschokt

'Lubbers heeft Nederland op het goede pad gekregen', zegt premier Rutte.

'Katholiek in de polder'

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Lubbers een 'groot premier' en benadrukt dat hij de langstzittende minister-president was die Nederland heeft gehad. "Een bijzondere politicus, die werelden met elkaar verbond. Een ondernemer in de politiek, idealistisch en pragmatisch, intellectueel en hands-on, katholiek in de polder, altijd bereid om even met je mee te denken. Het CDA is Ruud Lubbers heel dankbaar voor alles wat hij ons land en voor onze partij betekend heeft. We zijn heel verdrietig om zijn overlijden en zullen hem zeer missen."

ZIE OOK: Frits Wester: 'Lubbers had zijn nukken, maar ik heb ontzettend veel van hem geleerd'

De voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, noemt het nieuws over het overlijden 'verdrietig'. "We kennen Ruud Lubbers als een warm en hartelijke man met een groot hart voor onze democratie. Als premier had hij altijd veel respect voor de Tweede Kamer. Hij is van grote betekenis geweest voor de Nederlandse politiek.''

'Spitsvondig taalvernieuwer'

Fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold heeft met verdriet kennis genomen van het overlijden. "Ons land verliest een groot christendemocraat, spitsvondig taalvernieuwer, markant staatsman, leider in economische crisistijd, overtuigd Europeaan en onbetwiste meester van het compromis.''

Ook Paul van Seters, een goede vriend van Ruud Lubbers, reageert aangeslagen op het nieuws. "Het ging niet goed met zijn gezondheid. Zijn lichaam liep terug, hij kreeg problemen rondom het ouder worden."

Van Seters werkte samen met Lubbers aan de Universiteit van Tilburg, waar ze publicaties over onder meer vluchtelingen schreven. "Daar was hij heel begaan mee", zegt hij. "Ik denk dat dat kwam doordat hij een progressieve ondernemer en katholiek was. Het komt ook voort uit zijn karakter, hij was heel erg gericht op mensen."

Ruud Lubbers: de langstzittende premier van Nederland

De CDA-politicus leidde als premier, in de jaren tachtig en negentig, drie kabinetten. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden

`