Politiek

Oud-premier Ruud Lubbers (78) overleden

14 februari 2018 17:54 Aangepast: 14 februari 2018 20:26
Ruud Lubbers. Beeld © ANP

Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. Lubbers was van 1982 tot 1994 minister-president.

Hij stierf in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam. Hij was al langere tijd ziek.

Lubbers, christendemocraat, leidde drie kabinetten. Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA. Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

Een schok

"Het verdrietige nieuws van het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers komt als een schok", schrijft premier Mark Rutte op Facebook. "Nederland verliest een staatsman met een grote statuur."

Ruud Lubbers was volgens Rutte een overtuigd Europeaan en wereldburger. "In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd."

Miniatuurvoorbeeld

'Groot staatsman'

CDA-leider Sybrand Buma heeft 'met groot verdriet' kennis genomen van het overlijden van de oud-premier. "Lubbers was een groot staatsman en een overtuigd christendemocraat", meldt de CDA'er in een schriftelijke reactie.

"Afkomstig uit een Rotterdamse ondernemersfamilie koos Lubbers op jonge leeftijd voor een loopbaan in dienst van het algemeen belang. Een hele generatie Nederlanders groeide op in de tijd dat hij minister, fractievoorzitter en premier was."

Veel dank

Nederland is Lubbers volgens Buma 'veel dank verschuldigd' voor de 'doortastende en kundige wijze waarop hij ons land land uit de diepe crisis van de jaren tachtig heeft geloodst'. Ook premier Rutte verwijst naar die 'zeer moeilijke economische periode'. "Met zijn brede kennis en ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden."

ZIE OOK: Frits Wester: 'Lubbers had zijn nukken. maar ik heb ontzettend veel van hem geleerd'

Politiek commentator Frits Wester leerde Lubbers in 1986 kennen. Wester was toen voorlichter bij het CDA. Lubbers was toen premier. "Het was iemand waar je erg tegenop keek en waar je ontzettend veel op politiek gebied van kon leren. Hij had altijd iets onpeilbaars. Maar hij vroeg altijd naar je mening."

Lubbers is 78 jaar oud geworden, dinsdag wordt hij begraven in zijn woonplaats Rotterdam.

Ruud Lubbers, politiek zwaargewicht

De CDA-politicus leidde als premier, in de jaren tachtig en negentig, drie kabinetten.
`